BACK

Πίτα με αρνί

Η πίτα αυτή είναι συνταγή από την Ήπειρο, τη γενέτειρα της πίτας! Μη φοβηθείτε να τη φτιάξετε επειδή φαίνεται κάπως μπελαλίδικη. Η γεύση της θα σας αποζημιώσει ! Αν σας φαίνεται  βαρειά λόγω του αρνίσιου κιμά, μπορείτε να τη σερβίρετε σαν κυρίως πιάτο.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.8 (6 votes)

Συστατικά:

240 γρ. αρνίσιος κιμάς (διαλέξτε κομμάτι με όσο γίνεται λιγότερο λίπος)

1/4 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

150 γρ. σπανάκι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένο αλλά καλά στραγγισμένο)

1 1/4φλ. φέτα τριμμένη ή μαλακό κατσικίσιο τυρί

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1/4 κ.γ. ρίγανη ξερή ή βασιλικός

6 φύλλα ζύμης

1/4 φλ. λειωμένο βούτυρο

αλάτι (προσεκτικά γιατί μπορεί η φέτα να είναι αλμυρή)

πιπέρι

Οδηγίες:

Για τη γέμιση

1. Σε κατσαρόλα βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μην υπάρχουν ροζ κομμάτια στον κιμά.

2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε το λίπος αν υπάρχει.

3. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα αρωματικά, το σπανάκι και το τυρί ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα  ενιαίο μείγμα.

Για την πίτα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς

1. Δουλεύουμε ένα-ένα τα φύλλα, έχοντας σκεπάσει τα υπόλοιπα με μια πλαστική μεμβράνη ή μια νοτισμένη πετσέτα μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Με ένα πινέλο περνάμε ελαφρώς ένα φύλλο με το λειωμένο βούτυρο. Τοποθετούμε ένα δεύτερο φύλλο πάνω από το πρώτο και το αλείφουμε επίσης με βούτυρο και επαναλαμβάνουμε με όλα τα φύλλα. Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τη στοίβα με τα φύλλα σε σχήμα σταυρού.

2. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα γέμισης κατά μήκος κάθε φύλλου. Η γέμιση δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 8 εκ. κατά μήκος και τα 3-4 εκ. κατά πλάτος του φύλλου.

3. Διπλώνουμε τις μικρές πλευρές του φύλλου προς το κέντρο καθώς και τη μια από τις μεγάλες καλύπτοντας τη γέμιση και στη συνέχεια το τυλίγουμε.

4. Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί τα φύλλα που έχουμε τυλίξει, με το άνοιγμα προς τα κάτω. Περνάμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη μοσχοκάρυδο. Χαράσσουμε διαγωνίως την επιφάνεια του φύλλου αφήνοντας γύρω στα 2-3 εκ. απόσταση και σε βάθος 0,5 εκ.. (Προσέχουμε να μην κοπεί το φύλλο εντελώς.)

5. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200°C για 15-18 λεπτά, ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

6. Για να σερβίρουμε κόβουμε το τυλιχτό φύλλο όπως το είχαμε χαράξει και απλώνουμε τα κομμάτια σε μια πιατέλα.

Προέλευση:
Κατηγορία:
Κύριο συστατικό: