BACK

Αρνάκι φρικασέ

Το αρνάκι φρικασέ είναι μία κλασσική ελληνική συνταγή με αγαπημένη γεύση που θα στολίσει κάθε καλό σας τραπέζι και ειδικά το χειμωνιάτικο της Κυριακής.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.1 (7 votes)

Συστατικά:

45 ml έξτρα παρθέvο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμέvο
1 κιλό αρvίσιο κρέας από μπούτι κομμένο σε 4-6 μερίδες
2 μαρούλια κομμεvα σε χοvτρά κομμάτια
6 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμεvα σε φέτες
4 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος και λίγος ακόμα για το γαρνίρισμα (κατά προτίμηση)
2 αβγά
1 κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ διαλυμέvο σε 1/2 φλ. νερό
ο χυμός ενός λεμοvιού
αλάτι

Οδηγίες:

Είναι ένα κλασικό ελληνικό φαγητό και σερβίρεται τόσο στα νησιά όσο και στη Στερεά Ελλάδα, από το Ιόνιο ως το Αιγαίο.

Συνηθίζεται τον χειμώνα αλλά και μετά το Πάσχα, καθώς τότε είναι η καλύτερη εποχή για τα αρνάκια του γάλακτος και υπάρχουν άφθονα μαρούλια και άνηθος σε όλες τις λαϊκές αγορές.

Καμιά φορά μορείτε να χρησιμοποιήσετε και το αρνάκι που περίσσεψε από την Κυριακή του Πάσχα.

Είναι ιδανική επιλογή γιο ένα δείπνο στο σπίτι με παρέα, καθώς μπορείτε να το ετοιμάσετε από πιο νωρίς και να το ζεστάνετε μετά προσεκτικά, αλλά κυρίως επειδή η ασυνήθιστη γεύση του αρέσει πάντα πολύ σε όλους.
Προσέξτε να υπάρχει αρκετό ζουμί στην κατσαρόλα, για να φτιάξετε μ' αυτό την εκπληκτική σάλτσα αυγολέμονο.

Το σερβίρετε με αρκετό φρέσκο ψωμί και απολαμβάνετε τη σάλτσα του μέχρι την τελευταία σταγόνα.

 

Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι κα σοτάρουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, γυρίζοντας συχνά το κρέας, μέχρι να τραβήξει όλο το ζουμί, μια διαδικασία που θα πάρει 15 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε όσο αλάτι θέλουμε και αρκετό ζεστό νερό για να καλυφθεί το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά, για περίπου 60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Προσθέτουμε τα μαρούλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο ακόμα ζεστό νερό, έτσι ώστε να καλύπτονται όλα τα λαχανικά.

Σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15-20 λεπτά.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά περίπου, όσο ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

Χτυπάμε ελαφρά τα αβγά σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το κορνφλάουρ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.

Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα, ενώ θα ρίχνουμε σιγά-σιγά 5-6 κουταλιές της σούπας από το ζεστό ζουμί του φαγητού.

Ρίχνουμε το αυγολέμονο πάνω στο κρέας. Δεν ανακατεύουμε, απλά κουνάμε ελαφρά και κυκλικά την κατσαρόλα, για να απλωθεί παντού το αυγολέμονο.

Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά κι αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί η σάλτσα.

Δεν πρέπει να την αφήσουμε να βράσει, γιατί το αυγολέμονο θα κόψει.

 

Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα και γαρνίρουμε με άνηθο.

Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: