BACK

Πατάτες Ντοφινουάζ

Oι πατάτες "a la dauphinoise" παραμένουν σταθερές αξίες σε κάθε μενού που χρειάζεται ένα νόστιμο συνοδευτικό.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (8 votes)

Συστατικά:

1 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες στο μαντολίνο
330 γρ. Γραβιέρα Τήνου τριμμένη 
700 γρ. γάλα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
3 αβγά
1 σκ.σκόρδο
λίγο βούτυρο για το pyrex
​120 γρ. βούτυρο κομμενο σε μικρά κομματάκια
Μισό μοσχοκάρυδο ολόκληρο
ροζ πιπέρια
κόκκοι μαύρου πιπεριού
λίγα φύλλα από φρέσκο φασκόμηλο
αλάτι

Οδηγίες:

Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τα μπαχαρικά και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες. Αφήνουμε να μουλιάσουν καλά για μισή ώρα τουλάχιστον. Αν το γάλα δεν τις σκεπάζει προσθέτουμε καυτό νερό από πάνω.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Με μια κομμένη σκελίδα σκόρδο τρίβουμε όλη την επιφάνεια του pyrex όπου μέσα θα ψήσουμε τις πατάτες κι από πάνω το βουτυρώνουμε. 
Σουρώνουμε τις πατάτες και τις απλώνουμε την μία πάνω στην άλλη μέσα στο pyrex δημιουργώντας κάτι σαν βεντάλια. Βάζουμε και δεύτερη στρώση εάν το σκεύος μας είναι πιο μικρό. 
Χτυπάμε την κρέμα μαζί με τα αυγά, το τυρί κι απλώνουμε το μείγμα πάνω από τις πατάτες. Μοιράζουμε επάνω το βούτυρο σε μικρά κομματάκια.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για τρία τέταρτα έως η επιφάνεια ροδοκοκκινίσει. 
 

Tips

Μπορείτε να προσθέσετε πανσέτα τηγανισμενη, ζαμπόν, σύγκλινο, ή όποιο άλλο αλλαντικό επιυθυμείτε