BACK

Δήμος Σερβίων – Βελβεντού Ένας Δήμος που αξίζει να επισκεφτείτε

Ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού βρίσκεται στις βορειοδυτικές απολήξεις των Πιερίων Όρεων και εκτείνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.2 (6 votes)

Τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού διασχίζει ο ποταμός Αλιάκμονας, πάνω στον ρου του οποίου έχουν σχηματιστεί δυο τεχνητές λίμνες, Πολυφύτου (1973) και Ιλαρίωνος (2012).

Η απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου με μοναδικά μορφολογικά και γεωλογικά φαινόμενα, τα ενδιαφέρονται μνημεία, η αξιόλογη πολιτιστική κίνηση, η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και τα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες σε ετήσια βάση.

Η Ιστορία του τόπου είναι εξαιρετικά πλούσια. Από την έως τώρα έρευνα, ιδιαίτερα κατά μήκος του Αλιάκμονα, έχει έρθει στο φως μεγάλος αριθμός αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι μαρτυρούν την ανάπτυξη ενός αρχαιότατου και διαχρονικού πολιτισμού. Χρονολογικά τα ευρήματα της περιοχής ανήκουν σε όλες τις περιόδους των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, με αρχή της κατοίκησης την αρχαιότερη Νεολιθική και συνέχεια κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, τη Γεωμετρική εποχή, την ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.

Ιδιαίτερα Επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η περιοχή ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, με κέντρο τη Βυζαντινή Καστροπολιτεία στα Σέρβια.

 

  

 

Η στρατηγική θέση της Καστροπολιτείας, την καθιέρωσε ως διοικητικό, κοινωνικό και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής στα έτη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ακόμη όμως και κατά την οθωμανική περίοδο, η περιοχή συνέχισε να είναι διοικητικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο, έδρα της επισκοπής και της περιφέρειας (σαντζάκιο) που περιελάμβανε τις περιοχές Σερβίων, Ελασσόνας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Σιάτιστας, Γρεβενών, Κατερίνης, και Δεσκάτης.
Κληρονομιά της εποχής είναι το πλήθος Βυζαντινών μνημείων τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε σε όλη την έκταση του Δήμου και τις κατά τόπους Αρχαιολογικές Συλλογές.

Ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού, σήμερα, χαρακτηρίζεται από έντονη αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα η οποία ενισχύεται από τους τοπικούς συνεταιρισμούς.

Οι ήπιες κλιματικές συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί λόγω των λιμνών, σε συνδυασμό με τα γόνιμα εδάφη ευνοούν τις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και την κτηνοτροφία δίνοντας προϊόντα άριστης ποιότητας και γεύσης.

 

  

 

Στην περιοχή καλλιεργούνται σιτηρά, αραβόσιτος, ελιές, πατάτες, κηπευτικά, οπωροφόρα δέντρα, κυρίως ροδάκινα, μήλα, δαμάσκηνα και κεράσια όπως επίσης και αμπέλια.
Τα προϊόντα τους, τα οποία προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από ολοκληρωμένες ή από βιολογικές καλλιέργειες, είναι εξαιρετικής ποιότητας και όσο πιο αυθεντικά μπορούν να παραχθούν.
Μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε όλους τους κατά τόπους οικισμούς.

Επιπλέον, στις ορεινές περιοχές όπου η κτηνοτροφία είναι η κύρια απασχόληση, οι σύγχρονες μέθοδοι εκτροφής σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές συνταγές, παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κτηνοτροφικά προϊόντα (κρέας και γαλακτοκομικά).

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον επισκέπτη  

Διαδικτυακή Τουριστική Πύλη του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού   visit-msv.gr      -     ΧΑΡΤΗΣ

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις