BACK

Ποτά: Λευκό, ροζέ, κόκκινο ή πράσινο;

Η βιολογική γεωργία έχει καλύψει σχεδόν ό,τι παράγει η γη και μπορεί να καταναλωθεί. Πώς θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το κρασί;

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Η βιολογική γεωργία έχει καλύψει σχεδόν ό,τι παράγει η γη και μπορεί να καταναλωθεί. Πώς θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το κρασί;

Από τον Πάνο Γεωργούντζο

Η άμπελος είναι από τα φυτά εκείνα που έχουν στενή σχέση με τον άνθρωπο. Την έχουμε αναλύσει τόσο πολύ, που πλέον σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν πώς πρέπει να της φερθούν για να αποδώσει το 100% των δυνατοτήτων της. Με αυτή τη λογική, όσο καλύτερα «φερθείς» στο αμπέλι σου, τόσο καλύτερη πρώτη ύλη θα πάρεις.

Μεγαλώνει, μεγαλώνει γερά... παιδιά
Σκεφτείτε το αμπέλι σαν το παιδί σας. Υπάρχουν γονείς που αφού έχουν μάθει στο παιδί τους να τρώει junk και να καπνίζει παθητικά μέσα στο σπίτι, όταν αυτό αρρωστήσει (αφού πιθανότατα θα έχει γίνει φιλάσθενο), του αγοράζουν από το φαρμακείο τα ακριβότερα φάρμακα για να γίνει καλά γρήγορα και να ξαναφάει τα αγαπημένα του burgers. Υπάρχουν, όμως, και γονείς που φροντίζουν το παιδί τους να τρέφεται από μωρό με ό,τι πιο αγνό υπάρχει, να παίρνει τις βιταμίνες που χρειάζεται με φυσικό τρόπο, να γυμνάζεται και να μεγαλώνει σε υγιές και «καθαρό» περιβάλλον. Και όταν αρρωστήσει το δικό τους παιδί, πράγμα μάλλον σπάνιο, αντιμετωπίζουν την αρρώστια με τα «μαντζούνια» της γιαγιάς ή άλλα φυσικά σκευάσματα.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το αμπέλι. Η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων δημιουργεί βραχυπρόθεσμα ένα είδος ανοσίας του φυτού προς κάποιες ασθένειες, που μακροπρόθεσμα όμως ακυρώνεται, αφού τα ζιζάνια γίνονται ανεκτικά και συνηθίζουν το φάρμακο. Έτσι πρέπει ο παραγωγός να καταφύγει σε νέα, ισχυρότερα φάρμακα που θα μπορούν να προστατέψουν το αμπέλι και πάει λέγοντας… Χώρια που όλα αυτά τα χημικά σκευάσματα θα καταλήξουν στον οργανισμό μας…

Τα σταφύλια της οργήςΒιολογικό κρασί
Η βιολογική αμπελουργία, από την άλλη, υπόσχεται αποτελέσματα με φυσικά εναλλακτικά μέσα, που στόχο έχουν να δημιουργήσουν δυνατά φυτά που από μόνα τους θα είναι ικανά να αντισταθούν στις ασθένειες. Επίσης, τα βλαβερά ζιζάνια έχουν κι αυτά εχθρούς, κάποια άλλα ζιζάνια που, ενώ τα εξολοθρεύουν, είναι αβλαβή για το φυτό. Έτσι έχουν δημιουργηθεί αμπελώνες όπου τα μέσα πρόληψης και καταπολέμησης των ασθενειών δεν περιλαμβάνουν βλαβερές ή ύποπτες ουσίες για τον άνθρωπο.
Η βιολογική αμπελουργία, βέβαια, έχει δεχτεί κριτική κατά καιρούς για την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Κάποιοι παραγωγοί πιστεύουν ότι το βιολογικό αμπέλι δεν θωρακίζεται επαρκώς και έτσι το σταφύλι που δίνει υπολείπεται σε ποιότητα. Ενδεικτικό είναι ότι ελάχιστα από τα θεωρούμενα ως «μεγάλα κρασιά» είναι βιολογικά. Βέβαια, η τάση που επικρατεί διεθνώς και στην αμπελουργία είναι η μετατροπή των αμπελώνων σε βιολογικούς.  

Τώρα και στην κάβα της γειτονιάς σας
Η τελική απόφαση, όπως πάντα, ανήκει στον καταναλωτή. Κι αν είστε από αυτούς που πιστεύουν στο φυσικό τρόπο ζωής, τότε δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε το βιολογικό κρασί που σας ταιριάζει. Στις κάβες κυκλοφορούν πλέον αμέτρητες ετικέτες βιολογικών οίνων. Κι αν θεωρείτε τα βιολογικά προϊόντα ακριβά, ίσως με το κρασί εκπλαγείτε θετικά. Οι τιμές των βιολογικών οίνων παρεκκλίνουν ελάχιστα από αυτές των συμβατικών. Και ένα (ακόμη) μυστικό. Η νομοθεσία στην Ελλάδα επιβάλλει στον παραγωγό να χρησιμοποιεί βιολογικές μεθόδους μόνο στο στάδιο της αμπελουργίας. Έτσι στην ετικέτα αναγράφεται «κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας». Το τι συμβαίνει στο στάδιο της οινοποίησης είναι άλλη υπόθεση. Το μόνο καθησυχαστικό είναι ότι στην οινοποίηση δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για χρήση χημικών. Όπως και να ’χει, πάντως, είναι γεγονός ότι το κρασί σας μπορείτε να το παραγγείλετε… πράσινο!

 

 

 


 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις