BACK

Αρνάκι στη γάστρα με ρεβύθια

Όταν το αρνάκι γίνεται στην γάστρα, με πετιμέζι, ρεβύθια  και δυόσμο η λέξη λουκούμι ξαφνικά γίνεται και για αλμυρά φαγητά.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.6 (5 votes)

Συστατικά:

1 κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες
800 γρ. ρεβύθια μουλιασμένα ολοβραδίς στο νερό
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ολόκληρο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κλαρί δενδρολίβανο
μισό φλ παρθενο ελαιόλαδο
1 φλ λευκό κρασί ξερό
2 φύλλα δάφνη
80 ml πετιμέζι
20 φύλλα δυόσμου
αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

Βράζουμε τα ρεβύθια με την δάφνη, το ολόκληρο κρεμμύδι, και λίγο πιπέρι.
Αφού έχουν σχεδόν βράσει ( ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο), τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί μήπως χρειαστεί.
Σε μεγάλη πυρίμαχη γάστρα σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια, και μετά προσθέτουμε και το κρέας.
Αφού ροδίσει καλά καλά από όλες τις μεριές, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το δενδρολίβανο, αλατοπιπερώνουμε και σιγοψήνουμε μέχρι το κρασί εξατμιστεί.
Ρίχνουμε από πάνω τον ζωμό που έχουμε κρατήσει μέχρι να σκεπαστεί το κρέας, σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. 
Βάζουμε μέσα και τα ρεβύθια, το πετιμέζει, τον δυόσμο, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου μισή ώρα ακόμα μέχρι η σαλτσούλα χυλώσει. 

Tips

Του ταιριάζει πολύ ένα νόστιμο πιλάφι