BACK

Καλλιτσούνια με μυζήθρα

Ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά,τα καλτσούνια που λιώνουν στο στόμα και σας μεταφέρουν στα παιδικά σας χρόνια.Από το βιβλίο "Ελληνική μαγειρική παράδοση, ένα παρελθόν με μέλλον" Εκδόσεις Leς Livres du Tourisme του Αλέξανδρου Γιώτη, Ευθύμιου Καλόσακα και Αχιλλέα Παναγούλη.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.2 (5 votes)

Συστατικά:

 

Για τη ζύμη
200 ml γάλα
200 γρ. βούτυρο
2 αβγά (κρόκους) 
50 γρ. ζάχαρη
 αλεύρι
 μπέικιν πάουντερ
 
Για τη γέμιση 
800 γρ. μυζήθρα
100 γρ. ζάχαρη
2 αβγά
ανθόνερο
 
Για την επάλειψη
1 αβγό
γάλα

Οδηγίες:

 

1. Προετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκανίτσα, προσθέτοντας όσο αλεύρι σηκώσει η ζύμη μέχρι να γίνει μαλακιά.
2.Ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη και το κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος ενός ποτηριού.
3. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα λεκανάκι και τοποθετούμε λίγη από αυτή στο κέντρο της ζύμης.
4. Τα κλείνουμε σαν λυχναράκια με τα δάχτυλα, τα αλείφουμε με λίγο αβγό ανακατεμένο με γάλα
5. Ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου.

Tips

Εκτός από τα λυχναράκια, τα καλλιτσούνια μπορούν να γίνουν και στο τηγάνι (μυζηθρόπιτες) όπως επίσης και με διάφορα τυριά (π.χ. ανθότυρο), τυλιγμένα οε μισοφέγγαρα, περιχύνοντάς τα με μέλι ή πασπαλίζοντάς τα με ζάχαρη άχνη.