BACK

Μουσακάς Νηστήσιμος

Ο απόλυτος νηστισιμος μουσακάς με λαχανικά ειδικά για το Σαρακοστιανό  τραπέζι.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.7 (7 votes)

Συστατικά:

8 κολοκυθάκια μέτρια

5 μελιτζάνες μέτριες

6 πατάτες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

500 ml χυμό ντομάτας

700γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα (στο μούλτι κιμάς)

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

2 δαφνόφυλλα

Λίγους κόκκους μπαχάρι

1 ξυλάκι κανέλλας

2 φακελάκια έτοιμο πουρέ πατάτας (φτιαγμένο με φυτικό γάλα ή με νερό)

Μοσχοκάρυδο τριμμένο

Φρυγανιά τριμμένη

Οδηγίες:

Κόβουμε σε φέτες τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά να ροδίσουν.

Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βγάλουν το άρωμα τους.

Προσθέτουμε το κιμά μανιταριών, μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι  να σοταριστεί καλά και να μαραθεί.

Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, περίπου για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και σιγοβράζουμε να δέσει η σάλτσα και να μείνει χωρίς υγρά.

Παίρνουμε ένα ταψί πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και στρώνουμε τη πρώτη στρώση από πατάτες,τη δεύτερη από κολοκυθάκια και την τρίτη στρώση από μελιτζάνες.

Συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα λαχανικά  και  δεν ξεχνάμε κάθε φορά να αλατοπιπερώνουμε .

Αφού τελειώσουμε με τις στρώσεις των λαχανικών ρίχνουμε από πάνω το κιμά μανιταριών και στρώνουμε καλά να πάει παντού.

Ετοιμάζουμε  το πουρέ πατάτας και τον στρώνουμε με μια σπάτουλα  πάνω από το κιμά.

Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και τριμμένο μοσχοκάρυδο και ψήνουμε  σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του μουσακά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

 

Αν δεν θέλουμε πουρέ πατάτας μπορούμε να φτιάξουμε  μπεσαμέλ  νηστήσιμη.

 

 

Μία συνταγή από το βιβλίο  Νηστήσιμα και Σαρακοστιανά   από την συγγραφέα  Μαριάννα  Ευθυμίου - Γλάρου

Εκδόσεις  Εν Πλώ  http://www.enploeditions.gr/

Προέλευση:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: