BACK

Παρασκευές ρυζιών - Ρύζι Κρεολέ, Ρύζι πιλάφι, Ριζότο

Μερικές βασικές συνταγές για να φτίξετε  το ρύζι

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.7 (3 votes)

Συστατικά:

Ρύζι Α
300 γρ μπασμάτι
αλάτι
χυμός ½ λεμονιού
50 ml βούτυρο
λευκό πιπέρι

Ρύζι Β
300 γρ μπλού μπόνετ (ρύζι)
αλάτι, πιπέρι λευκό
50 ml λιπαρή ουσία
600 ml νερό
50 gr κρεμμύδι

Ρύζι Γ
300 γρ αρμπόριο (ρύζι)
50 ml λιπαρή ουσία
1 λίτρο ζωμό
50 γρ κρεμμύδι
αλάτι & πιπέρι λευκό

Προαιρετικά
κρέμα γάλακτος

Σκεύη
ξύλο κοπής λαχανικών
σουρωτήρι
κατσαρόλα
πιρούνα
λεμονοστύφτης

Οδηγίες:

Α. Κρεόλ

 

Βράζουμε το ρύζι σε κοχλάζον αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά περίπου, προσθέτοντας χυμό λεμονιού.

Σταματάμε τη βράση του, προσθέτουμε κρύο νερό και το στραγγίζουμε.

Αδειάζουμε σε ένα ταψάκι προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, βούτυρο και ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν.

Περνάμε το ρύζι από το φούρνο για 5 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

 

Β. Πιλάφι

 

Καθαρίζουμε, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε με μια κατσαρόλα με λιπαρή ουσία, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για να τσιγαριστεί.

Προσθέτουμε νερό, αλάτι, λευκό πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρει μια βράση και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 C για 15 λεπτά περίπου.

Στο τέλος, προσθέτουμε βούτυρο.


Γ. Ριζότο

 

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Το τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα με το ρύζι και λίγη λιπαρή ουσία. Προσθέτουμε το ζωμό ανακατεύοντας.

Αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου.

Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και βούτυρο και προαιρετικά κρέμα γάλακτος.

 

Υπενθύμιση

 

  • Ιδιαίτερη προσοχή κατά το τσιγάρισμα ώστε να μην πάρει χρώμα το κρεμμύδι, ούτε να τσιγαριστεί πολύ το ρύζι και σπάσει

  • Να μην ανακατεύετε το ρύζι μετά το ψήσιμο, παρά μόνο με μια πιρουνιά για να μη λασπώσει (εξαιρείται το ριζότο


Παρατηρήσεις

  • Προσέχουμε το ρύζι να μη βράσει πολύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε είδος ρυζιού για κρεόλ πιλάφι, εκτός του αρμπόριου

  • Μπορούμε αντί για νερό να προσθέσουμε ζωμό

  • Το ριζότο πρέπει να είναι κρεμώδες