BACK

Θερ..οινές συμβουλές

Ένα κείμενο της οινολόγου Κατερίνας Λεγάκη για να καταλάβουμε καλύτερα το κρασί. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2 (4 votes)


Σημείο ευαισθησίας πολλών κρασιών τους ζεστούς μήνες, η κακή τους συντήρηση. Ελέγχουμε λοιπόν, ιδίως τώρα το καλοκαίρι και κυρίως στα εστιατόρια μικρών, απομακρυσμένων νησιών, τα στοιχεία μιας ετικέτας (χρονιά κ.α.) αλλά και την κατάστασή της. Φιάλη εκτεθειμένη στο ηλιακό φως, διαβρωμένη, σκισμένη ετικέτα, μας βάζουν σε υποψίες και για αλλοιωμένο περιεχόμενο.

Έτσι ίσως αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις, μιας …"ξεχασμένης" χρονιάς!

Θερμοκρασία κατανάλωσης
Η γνωστή, θερμοκρασία δωματίου - "chambré", σύμφωνα με τη γαλλική ορολογία – για τα κόκκινα κρασιά, αναφέρεται στους 16-18°C, και απέχει πολύ από τα θερινά δεδομένα της πατρίδας μας, τα οποία αγγίζουν συχνά και τους 40° C!

Μαλακά, ερυθρά κρασιά, κόκκινα με μέτριο σώμα σαν αυτά που αναφέρουμε, μπορούμε να τα απολαύσουμε και σε θερμοκρασία ελαφρώς χαμηλότερη από τους 16 -18°C.

Ελαφρά κόκκινα, φρουτώδη κρασιά, όπως τα Beaujolais nouveau, καταναλώνονται δροσερά, στην θερμοκρασία των 10 με 12° C.

Δε φοβόμαστε επίσης, το "ελαφρύ" πέρασμα ενός κόκκινου κρασιού από τον πάγο – οι συνθήκες δε στη χώρα μας, πολλές φορές μας παροτρύνουν για ένα αμυδρό πέρασμα.

Τα ελληνικά λευκά, ξηρά κρασιά καταναλώνονται δροσερά ή πολύ δροσερά στους 8-10 °C ώστε να αναδίδεται το πλούσιο αρωματικό δυναμικό τους, ενώ τα πιο πλούσια στους 10 με 12 °C.

Τα λευκά γλυκά, πίνονται ευχάριστα, ελαφρώς παγωμένα στους 6-8 °C.

Με την ευκαιρία τις καλοκαιρινής απόδρασης, αναζητήστε τα κρασιά των νησιών και φροντίστε να τα συνοδεύσετε με τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά πιάτα …Η εντοπιότητα εξ’ άλλου, είναι ένας από τους σοφότερους γευστικούς κανόνες …Η φύση και η ιστορία άλλωστε, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, αφού αυτές διαμόρφωσαν τους γευστικούς συνδυασμούς.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να περπατήσετε οι ίδιοι στα αμπέλια και να λύσετε τις απορίες σας, συζητώντας με τους οινοπαραγωγούς. Πολλά από τα οινοποιεία των νησιών είναι επισκέψιμα και πραγματοποιούν περιεκτικές ξεναγήσεις και χρήσιμες γευσιγνωσίες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Ειδικές σημάνσεις σας καθοδηγούν, ενώ καλό είναι να προηγηθεί ένα τηλεφώνημα για να επικυρώσει τη συνάντηση.

Κόκκινο κρασί και ψάρι

Είναι άραγε ατυχής ο παραπάνω συνδυασμός; ..Και απαράβατος ο κανόνας "λευκό κρασί με ψάρι"; Η συμφωνία των χρωμάτων είναι γευστικά αποδεκτή;

Δεν αποκλείουμε το ερυθρό κρασί από το καλοκαιρινό τραπέζι… Έτσι, ένα νεανικό, φρουτώδες, με φρέσκα αρώματα κόκκινο κρασί, αποτελεί αξιοπρεπή συνοδό για ένα ψάρι μαγειρεμένο με κόκκινη σάλτσα, στην οποία μάλιστα μπορεί να συμμετέχει και το κρασί.

Επίσης, αποτελεί συχνά την εναλλακτική λύση ενός λευκού, βουτυράτου κρασιού, δίπλα σε λιπαρότερα, ποταμίσια ψάρια.

Η ντομάτα και το λευκό κρασί δεν είναι βέβαια και οι καλύτεροι φίλοι στην κουζίνα.

Το λευκό κρασί προδίδει οξύτητα σε ένα πιάτο με βάση την ντομάτα , κάτι που και η ίδια διαθέτει! Είναι πολλά όμως τα επιπλέον συστατικά που επηρεάζουν τη τελική γευστική ισορροπία με αποτέλεσμα, η χρήση του κρασιού κάθε άλλο παρά ενοχλητική να είναι..

Πολλές φορές μάλιστα η συμμαχία αυτή, οδηγεί στη δημιουργία πολλών επιτυχημένων πιάτων.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις