BACK

Ντομάτες γεμιστές - Γεμιστά

Σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιρινού τραπεζιού και μία από από τις πιο αγαπημένες συνταγές γενικότερα. Όταν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, η γεύση και το άρωμα είναι ανεπανάληπτα.
Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.7 (15 votes)

Συστατικά:

12 ντομάτες
1/2 κιλό πατάτες
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. ρύζι γλασέ
4 τεμ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες:

Διαλέγουμε μεγάλες στρογγυλές ντομάτες, τις πλένουμε και κόβουμε με ένα μυτερό μαχαιράκι ένα "καπάκι" από το μέρος του κοτσανιού.

Αδειάζουμε τους σπόρους και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τη σάρκα τους και τη βάζουμε σε μπολ.

Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά τις ντομάτες και τις τοποθετούμε στο ταψί που θα ψήσουμε το φαγητό.

Στύβουμε τη σάρκα από τις ντομάτες μέσα σε σήτα.

Βάζουμε το κρεμμύδι με το μισό λάδι, να ξανθύνει και προσθέτουμε το ρύζι να σοταριστεί λίγο μαζί με το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το μισό πολτό από τις στυμμένες ντομάτες, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό και 1/2 φλιτζάνι νερό και τ’ αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.

Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε κάθε ντομάτα κατά τα 2/3.

Τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τις τοποθετούμε στο ταψί, τη μια κοντά στην άλλη.

Ρίχνουμε στις ντομάτες το υπόλοιπο λάδι και τις πασπαλίζουμε με φρυγανιά.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες.

Τις αλατοπιπερώνουμε και τις τοποθετούμε ανάμεσα στις ντομάτες.

Περιχύνουμε το φαγητό με τον υπόλοιπο πολτό από τις στυμμένες ψίχες και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 60 λεπτά.

 

Tips

Θέλουν απωσδήποτε δίπλα τους ένα καλό κομμάτι φέτα και ίσως ένα κρύο ποτηράκι μπύρα!