BACK

Κουκιά ξερά σε ντιπ

Στο Μαρόκο το hummus δεν το κάνουν με ρεβύθια αλλά με κουκιά ξερά και μαζί με μπόλικο άνηθο γίνεται μια ονειρεμένη ντιπ που την λένε bessara. Ας την υιοθετήσουμε με ελληνικά κουκιά μια και τα δικά μας είναι 1000 φορές πιο νόστιμα. Την συνταγή αυτή, μου την έχει μάθει ο φίλος μου Δημήτρης Ξανθούλης, δημοσιογράφος του Passport της Καθημερινής, που είναι από τους πιο φημισμένους οικοδεσπότες της πόλης μας.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.7 (3 votes)

Συστατικά:

500 γρ. ξερά κουκιά
5 σκελίδες σκόρδο
3 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα 
1/4 φλ. χυμό λεμονιού
1/2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1/4 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο

Οδηγίες:

Μουλιάζουμε τα κουκιά για τουλάχιστον 24 ώρες και στη συνέχεια σε ανάλατο νερό τα  βράζουμε τόσο όσο να αποφλοιώνεται το κουκί.
Πετάμε αυτό το νερό. Τρίβουμε ανάμεσα στα χέρια μας τα κουκιά κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνουμε τα φλούδια.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα κουκιά, και προσθέτουμε  νερό μέχρι να σκεπαστούν εντελώς.  
Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για σαράντα λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά, ανακατεύοντας που και που.
Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την ποιότητα του οσπρίου.  
Βάζουμε τα κουκιά στο μπλέντερ μαζί με το λεμόνι, το λάδι και ομογενοποιούμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και την οξύτητα σύμφωνα με την γεύση μας.
Μεταφέρουμε σε μπωλ και ανακατεύουμε μέσα τον άνηθο.

Tips

Μπορείτε να βρείτε στην αγορά και κουκιά ήδη καθαρισμένα. Σερβίρετε την με κριτσίνια ή με φρυγανισμένο ψωμάκι!
Προέλευση:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: