BACK

Χοιρινή πανσέτα στον φούρνο με μυρωδικά και μπύρα

Ένα χοιρινό που θα απολαύσετε ακόμα και σε ένα γιορτινό τραπέζι με γεύσεις και αρώματα που θυμίζουν Ελλάδα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4 (12 votes)

Συστατικά:

Μία ολόκληρη χοιρινή πανσέτα περίπου 4-5 κιλά

4 μεγάλα κρεμμύδια

4 καρότα

2 σέλερι

3 μικρά μπουκάλια μπύρα Pilsener  

6 σκελίδες σκόρδο

αλάτι, πιπέρι

5 κουταλιές σούπας μαύρη ζάχαρη

1 φλιτζάνι θυμάρι

1 φλιτζάνι δενδρολίβανο

8 κουταλιές σούπας μουστάρδα

Οδηγίες:

Ψάχνοντας στο internet πριν από πολύ καιρό για περίεργες συνταγές barbeque βρήκα μία συνταγή που την έφτιαχναν τρομεροί τύποι με Harley γενειάδες και μπότες ψήνοντας για πολλές ώρες μία ολόκληρη πανσέτα σε μία ψησταριά με κάρβουνα.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση με πόση αγάπη και φροντίδα έκαναν μασάζ με μουστάρδα και μπαχαρικά στην πανσέτα αλλά πρώτη φορά έβλεπα να βάζουν μπύρα στο ψήσιμο κάτω από την πανσέτα.

Είδα το βίντεο πολλές φορές παρακολουθώντας ακριβώς την κάθε τους κίνηση και πίνοντας μαζί τους από μία μπύρα!!!

 

Χρησιμοποιείστε μία καλή μπύρα την ίδια που θα πιείτε μετά μαζί με το υπέροχο χοιρινό που θα ψήσετε...

Από τότε άρχισα να χρησιμοποιώ την μπύρα πολύ συχνά σε πολλά κρέατα με την ίδια σχεδόν τεχνική και όλα είχαν απόλυτη επιτυχία

 

Εκτέλεση.

 

Διαλέγουμε από τον χασάπη μας ένα καλό κομμάτι χοιρινό με αρκετό λίπος στην επάνω μεριά.

Μην του ζητήσετε να το αφαιρέσει γιατί εκεί κρύβεται όλη η νοστιμιά της συνταγής...

 

Γυρνάμε το χοιρινό από την πλευρά του λίπους και χαράζουμε σε λωρίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Απλώνετε την μουστάρδα και κάνετε ελαφρό μασάζ να μπεί καλά σε όλα τα κοψίματα και να καλύψει ολόκληρο το κρέας.

Ανακατεύουμε όλα τα μυρωδικά την ζάχαρη το αλάτι το πιπέρι και  τα βάζουμε επάνω στο χοιρινό συνεχίζοντας το ελαφρό μασάζ ώστε να μπούνε καλά μέσα στα κοψίματα.

Το γυρνάμε και από την άλλη μεριά και του βάζουμε παντού το μείγμα.

Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες

 

  

 

Κόβουμε το σέλερι τα καρότα και τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα ταψί.

Προσθέτουμε και τα σκόρδα καθαρισμένα ολόκληρα μέσα στο ταψί.

Τοποθετούμε επάνω στα λαχανικά το κρέας με το λίπος προς τα επάνω και αδειάζουμε τα δυο κουτάκια μπύρα στο ταψί.

 


 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 0C και τοποθετούμε μέσα το ταψί.

Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου.

Κατεβάζουμε την θερμοκρασία στον φούρνο στους 140 0C 

Ψήνουμε για 4-5 ώρες προσέχοντας να μην μείνει το ταψί χωρίς μπύρα και ενδιάμεσα παίρνουμε από το υγρό και βρέχουμε από πάνω το χοιρινό μας.

Μόλις ψηθεί το βγάζουμε το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε για 10 - 15 λεπτά.

Βγάζουμε το κρέας από το ταψί και αδειάζουμε τα υγρά μαζί με τα λαχανικά σε μία κατσαρόλα.

Με το ραβδομπλέντερ κόβουμε εντελώς τα λαχανικά βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά προσθέτουμε 4 κουταλιές μουστάρδα και 2 κουταλιές ρυζάλευρο ή κόρν φλάουρ που έχουμε διαλύσει σε λίγο κρύο νερό και δένουμε την σάλτσα μας.


 

Βάζουμε το κρέας επάνω σε ένα χοντρό ξύλο κοπής και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για 10-15 λεπτά.

Το κρέας μας είναι πολύ ζουμερό και μαλακό με μία κρούστα μαύρη από τα μπαχαρικά (δεν είναι καμένο) μην την βγάζετε εκεί βρίσκεται όλη η γεύση.

Τώρα θα χρειαστείτε ένα πολύ καλό μαχαίρι σεφ το οποίο θα χρησιμοποιείτε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα το φροντίζετε καλά πάντα στην θήκη του και θα το πλένετε προσεκτικά με κρύο νερό.

Αν δεν έχετε τέτοιο κοφτερό μαχαίρι το κρέας σας στο κόψιμο θα διαλυθεί και θα χάσετε όλη την μαγεία της παρουσίασης

Κόβουμε προσεκτικά σε παχιές λωρίδες και το τρώμε απλά με λίγη μουστάρδα ή σερβίρουμε περιχύνοντας το κρέας με λίγη σάλτσα.

 

 

Την τελευταία φορά που έφτιαξα αυτό το καταπληκτικό κομμάτι πανσέτα έβαλα από κάτω μόνο κρεμμύδια και καρότα και εκεί επάνω ακούμπησε το κρέας.

Γύρω γύρω το γέμισα με χοντροκομμένες πατάτες.

Αφού έβγαλα το κρέας με τρυπητή κουτάλα χωρίς τα πολλά ζουμιά έβαλα τα λαχανικά σε μία πιατέλα και δεν έδεσα την σάλτσα.

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό .... καρότα πατάτες και κρεμμύδια είχαν γίνει λουκούμι αργοψημένα μέσα στην μπύρα ζουμερά  και τραγανά !!!

 

Καλή επιτυχία !!!