BACK

Δρόμοι του κρασιού της Βορείου Ελλάδος

Ένα οδοιπορικό στους δρόμους του κρασιού της Β. Ελλάδας.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.5 (8 votes)

Ξεκινώντας το ταξίδι στους αμπελώνες της Β. Ελλάδος
 

Εξερευνώντας τους αμπελώνες της Βορείου Ελλάδος, θα ανακαλύψουμε μέσα απ' την μακραίωνη ιστορία τους, την άρρηκτη σχέση του κρασιού με τις τοπικές παραδόσεις και τη καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Το ταξίδι μας διευκολύνει, η προσεγμένη σήμανση, με πινακίδες που καθοδηγούν τον επισκέπτη στους αμπελώνες και τα οινοποιεία ενώ η ενδεδειγμένη οινογαστρονομική περιήγηση πειριλαμβάνει πολλά συνεργαζόμενα μέλη όπως ταβέρνες, εστιατόρια, κάβες αλλά και ξενοδοχεία που σέβονται την τοπική παράδοση και τον πολιτισμό.

Σύγχρονα οινοποιεία αλλά και παραδοσιακά μουσεία κρασιού, κεντρίζουν το ενδιαφέρον κάθε ανήσυχου επισκέπτη αλλά και εκδόσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραδοσιακά εδέσματα, ήθη και έθιμα γύρω από το κρασί και την αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής.

Η γειτονική Ιταλία άλλωστε, αποτελεί μία μεσογειακή χώρα –πρότυπο, στην εφαρμογή αγροτουριστικών προγραμμάτων και κυρίως οινοτουρισμού, όπου τα παραπάνω συνεργάζονται υποδειγματικά.

Τοπίο ξεχωριστό απαράμιλλης ομορφιάς, καλοφροντισμένοι αμπελώνες, μας προσκαλούν στη Β. Ελλάδα για να γνωρίσουμε τα κρασιά, τη γαστρονομική κουλτούρα, τα παραδοσιακά, μοναδικής γεύσης προϊόντα της.

Ένας τρόπος εναλλακτικού τουρισμού, που σε φέρνει σε επαφή με τη φύση και τη πλούσια πολιτιστική παράδοση ενός τόπου, πολύτιμη κληρονομιά της βορειοελλαδικής γης. Παραδοσιακή καλλιέργεια, σύγχρονα οινοποιεία, σπάνιες γηγενείς ποικιλίες συνθέτουν το σκηνικό.


 

Μακεδονία ..ξακουστή, Ήπειρος, Θράκη,

ένας περίπατος στους αμπελότοπους και στην μακραίωνη ιστορία μιας περιοχής με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Οι εναλλαγές του τοπίου, η ομορφιά της φύσης συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό χαλάρωσης και ψυχαγωγίας ταυτόχρονα, γνώσης και σοφίας που μόνο η επαφή με τη φύση μπορεί να προσφέρει..

 

Η γνωριμία με αμπελώνες της περιοχής, συνδυάζεται με πολλές, κοντινές εκδρομές σε μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.


 

Αποφασίστε το και ακολουθήστε τους "Δρόμους του Κρασιού" στη Βόρεια Ελλάδα και μυηθείτε στα μυστικά του Διονύσου.

Εδώ το κρασί ταυτίζεται με την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις της κάθε περιοχής. Ξενάγηση στους αμπελώνες αλλά και ειδικές γευσιγνωσίες, με δυνατότητα αγοράς φιαλών εκεί στον τόπο παραγωγής τους, πραγματοποιούν όλα τα οινοποιεία..

Αν επιθυμία σας είναι να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, αλλά και άλλα μικρά μυστικά που συνδέονται με την περιοχή, σας δίνετε η ευκαιρία ξενάγησης από τους ειδικούς και συχνά από τον ίδιο τον παραγωγό.

Τα μέλη της "Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος Α.Ε." αποτελούν σήμερα 24 γνωστοί έλληνες οινοπαραγωγοί του βορειοελλαδικού χώρου, και μετρά ήδη 10 χρόνια ζωής.

 

Η "Ε.Ν.Ο.Α.Μ" και οι "Δρόμοι του κρασιού της Μακεδονίας", υλοποιήθηκαν το 1993, με την αρωγή της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader ΙΙ, ενώ σήμερα με την προσάρτηση και της Ηπείρου μετονομάστηκαν σε "Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος" και "Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος".

Έργο τους, η προβολή της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς ενός τόπου, με το κρασί να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Έμπειροι επιστήμονες έχουν συνεργαστεί με κέφι και όρεξη, αφιερώνοντας χρόνο μελέτης στα αμπέλια, στο πολύτιμο προϊόν, το κρασί, στα ήθη και έθιμα που συνδέονται με τη λατρεία της αμπέλου, τις λαϊκές παραδόσεις και την τοπική γαστρονομία.

Οι άνθρωποι της ένωσης, ευγενικοί, πρόθυμοι να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και να εξηγήσουν οποιαδήποτε απορία μας.

Με οδηγό το κρασί, ακολουθούμε οκτώ διαδρομές που μας κατευθύνουν, από το μυθικό βουνό, τον Όλυμπο, στη Ζίτσα και το απομακρυσμένο Αμύνταιο, από την ονομαστή Νάουσα, την Πέλλα και τη Γουμένισσα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, από την χερσόνησο της Χαλκιδικής, στο Παγγαίο και τη Θράκη.


 

Οι "Δρόμοι του κρασιού", είναι χωρισμένοι σε αμπελοοινικές διαδρομές, που καλύπτουν όλες τις αμπελοοινικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας:

 

 • Διαδρομή του κρασιού των Θεών του Ολύμπου
 • Διαδρομή του κρασιού της Ηπείρου
 • Διαδρομή του κρασιού των Λιμνών
 • Διαδρομή του κρασιού της Νάουσας
 • Διαδρομή του κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας
 • Διαδρομή του κρασιού της Θεσσαλονίκης
 • Διαδρομή του κρασιού της Χαλκιδικής
 • Διαδρομή του κρασιού του Διονύσου

Οι Ζώνες Οίνων Ονομασίας Προέλευσης που θα συναντήσουμε:

 • Νάουσα
 • Γουμένισσα
 • Αμύνταιο
 • Ραψάνη
 • Πλαγιές Μελίτωνα
 • Ζίτσα

Ενδεικτικές πετυχημένες δράσεις όπως: Ο καθιερωμένος πια, "Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονικής" - Ο 5ος Διεθνής Διαγωνισμός, οργανώνεται και φέτος στη Θεσσαλονίκη από 2 έως 4 Μαρτίου 2005 - αλλά και δράσεις πρωτότυπες, όπως ο πρόσφατος διαγωνισμός χωρικής οινοποίησης που πραγματοποιήθηκε στο Αμύνταιο.

Με σκοπό να προσεγγίσει το κοινό, να το βοηθήσει να γνωρίσει από κοντά τα μυστικά του βορειοελλαδικού αμπελώνα, πραγματοποιεί ενέργειες όπως οι "Ανοιχτές Πόρτες", όπου τα οινοποιεία υποδέχονται, ξεναγούν και προσφέρουν σε ειδικές τιμές τα κρασιά τους. Για δύο μέρες, όπως και σε όλη την Ευρώπη, τα οινοποιεία ανοίγουν και υποδέχονται δωρεάν τους επισκέπτες, με τη δυνατότητα αγοράς ακόμη και κρασιών σπάνιας εσοδείας.

Ο Αγιος Τρύφωνας, προστάτης των αμπελουργών, εορτάζεται την πρώτη Φεβρουαρίου. Στις αγιογραφίες απεικονίζεται κρατώντας κλαδευτήρι και, ακολουθώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις, η Βόρεια Ελλάδα, τιμά τον προστάτη Αγιο με πολλές εκδηλώσεις.

 

Το ταξίδι συνεχίζεται…

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

 • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
 • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
 • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις