BACK

Ναύπλιο 857 σκαλιά πάνω απ' τη θάλασσα

Μπροστά στο μπλε του Αργολικού Κόλπου και κάτω από τα τείχη του κάστρου του Παλαμηδιού βρίσκεται μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Το Παλαμήδι, λειτουργούσε ως φυλακή καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αλλά και μετά την απελευθέρωση. Εκεί φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όταν καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία!

 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.4 (5 votes)

Αρχοντικά που συνδυάζουν βενετσιάνικα και νεοκλασικά στοιχεία, στενά σοκάκια πνιγμένα στις βουκαμβίλιες, πλακόστρωτες πιάτσες, παραδοσιακά ταβερνάκια και καλαίσθητα μαγαζιά φτιάχνουν το υπέροχο σύνολο του Ναυπλίου. Σήμα κατατεθέν του, το Κάστρο του Παλαμηδιού, που φαντάζει ψεύτικο όταν φωταγωγείται τη νύχτα.


Ανεβαίνοντας 857 σκαλιά βρίσκεστε στο οχυρό πάνω από την πόλη, για να περιπλανηθείτε ανάμεσα στα λουλουδιασμένα ερείπια και να βρείτε το κελί όπου φυλακίστηκε ο Γέρος του Μοριά. Κατηφορίζοντας προς το φρουριακό συγκρότημα της Ακροναυπλίας και ακολουθώντας το πλακόστρωτο δίπλα στη θάλασσα θαυμάστε το Βράχο και τα Πέντε Αδέλφια [κανόνια] της.

Φωτογραφίστε το Μπούρτζι, που μοιάζει να πλέει στον Αργολικό, μπείτε στο πάρκο Σταϊκόπουλου και ξαποστάστε στην Πύλη της Ξηράς με τον καταρράκτη.
Τα αξιοθέατα διαδέχονται το ένα το άλλο. Το σπίτι του αντιβασιλέα Άρμανσμπεργκ, το Δημαρχείο (στο κτίριο του πρώτου Γυμνασίου του ελληνικού κράτους), το πρώτο Φαρμακείο, το πρώτο Νοσοκομείο, το πρώτο Δικαστικό Μέγαρο, το άγαλμα του Καποδίστρια, η Σχολή Ευελπίδων, το παλιό Βουλευτήριο, το Τζαμί, τα σπίτια του Κολοκοτρώνη και του Άγγελου Τερζάκη είναι μόνο μερικά από αυτά.

 

  

 

Διασκεδαστική βόλτα είναι εκείνη που κάνει το τουριστικό τρενάκι προς την Πρόνοια, τη συνοικία που έφτιαξε ο Καποδίστριας, το σιδηροδρομικό σταθμό και το πέτρινο λιοντάρι του Σίγκελ.

Στη διαδρομή οι ηλιόλουστες πλατείες των Τριών Ναυάρχων και της Συντάγματος, εκπληκτικά κτίρια που σχεδίασαν Βαυαροί αρχιτέκτονες όπως ο Τσίλερ, πάρκα, αγάλματα, μαρμάρινες βρύσες, σιντριβάνια και ναοί όπως του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας, γίνονται αξέχαστες εικόνες.
Κατόπιν, θα πρέπει να ακολουθήσει μια επίσκεψη στα αξιόλογα μουσεία της πόλης - το Αρχαιολογικό, το Πολεμικό, το Λαογραφικό, την Εθνική Πινακοθήκη, αλλά και το ξεχωριστό Μουσείο Κομπολογιού. Η περιήγηση συμπληρώνεται με βαρκάδα προς το Κάστρο Μπούρτζι ή με μια ανοιξιάτικη βουτιά στα νερά της Αρβανιτιάς, του Καραθώνα και του Κόκκινου Βράχου.
Γήινες απολαύσεις
Στο Ναύπλιο απολαμβάνεις τα πάντα, ακόμα και το χάζεμα στα κουκλίστικα μαγαζιά που πλημμυρίζουν τα σοκάκια.

Αξίζει να αγοράσουμε ένα κεχριμπαρένιο κομπολόι από ένα από τα φημισμένα ‘κομπολογάδικα’ ή ακόμα μια παραδοσιακή φιγούρα του Καραγκιόζη.

Το μεσημέρι ίσως σας βρει εκεί όπου έτρωγε ο Κολοκοτρώνης και ο Καποδίστριας.

 

  

 

Η ‘Παλιά Ταβέρνα’ θα σερβίρει, όπως κάνει εδώ και 200 χρόνια, τηγανόψωμο, πρασσόπιτα, κουνέλι στιφάδο, χοιρινό λεμονάτο, μακαρονάδα του ψαρά και ντόπιο κρασί.

Η νοσταλγική ατμόσφαιρα της πόλης αποτυπώνεται τέλεια και στη ‘Μαριάννα’ (27520-24256), που φιλοξενεί τον επισκέπτη σε ένα κτίριο 250 ετών.

Μαγευτική θέα, δωμάτια με πέτρινα πατώματα, ξύλινα έπιπλα, σιδερένια κρεβάτια και προσεγμένη διακόσμηση υπόσχονται αρχοντική φιλοξενία, όπως άλλωστε αρμόζει στο αρχοντικό Ναύπλιο. 

Tips

Σημάδια που άφησαν Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί, Τούρκοι αλλά και η αρχοντιά της πόλης, που ορίστηκε πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους το 1823, κάνουν το Ναύπλιο ένα και μοναδικό.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις