BACK

Το πιο νόστιμο φαγητό της Τοσκάνης δεν είναι μόνο η Ribollita

Καλώς ήρθατε στην Τοσκάνη, τον τόπο της Φλωρεντίας και της τέχνη της, τον τόπο της Αναγεννησιακής κουλτούρας, αλλά και το μέρος για να ερωτευτείτε όλα τα ιδιαίτερα και εξεζητημένα πιάτα της μαγειρικής παράδοσης της Τοσκάνης. Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω την λιγότερη γνωστή αλλά και την πιο θεαματική παρέλαση εδεσματολογικών αριστουργημάτων που έχει δημιουργήσει η μαγειρική της Τοσκάνης.

Από τον Jonathan Ferace

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

 

Συνήθως όταν ο κόσμος σκέφτεται την μαγειρική της Τοσκάνης, τρία πιάτα έρχονται κατά νου των γαστρονομικών ή των παθιασμένων της μαγειρικής. Από τα πιο προφανές είναι η φλωρεντινή μπριζόλα και η Ribollita.Το πρώτο πιάτο αποτελείται από μία μεγάλη, πλούσια και ζουμερή μπριζόλα, τουλάχιστον τέσσερα δάχτυλα πάχους, ψημένη σε αν είναι δυνατόν φωτιά από ξύλα, διαφορετικά οποιαδήποτε άλλη ψησταριά για λίγο. Κάθε πλευρά της ψήνεται για πέντε λεπτά και δέκα λεπτά στο κόκκαλο  (εάν αναρωτιέστε γιατί στο κόκκαλο η απάντηση είναι απλή, η θερμοκρασία επιτρέπει να ζεστάνετε το κρέας χωρίς να στεγνώσει).  Ή γιατί όχι την Ribollita, μια θεαματική σούπα λαχανικών την οποία φτιάχνουν συνήθως κατά την διάρκεια της εποχής του Μαύρου Λάχανου από τα τέλη του Νοεμβρίου έως τον Φεβρουάριο; Αυτή η εμπλουτισμένη με ψωμί σούπα θα είναι πιο νόστιμη εάν την αφήσετε κατά την διάρκεια της νύχτας και την ξαναζεστάνετε την επόμενη μέρα.  

 

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ενώ αυτά τα πιάτα είναι εξαιρετικά, τείνουν να αντιπροσωπεύουν μόνο την Φλωρεντία και όχι όλη την Τοσκάνη και ορισμένες φορές μας αποκλείουν από το να δοκιμάσουμε άλλα θεαματικά πιάτα αυτής της περιοχής. Ένα παράδειγμα είναι ένα πιάτο κρέατος που αρχικά παρασκευαζόταν σε μια μικρή αγροτική πόλη της Imrpuneta λίγα χιλιόμετρα από την Φλωρεντία. Οι εργάτες αυτής της πόλης ήταν γενικά γνωστοί για την χειροτεχνική τέχνη τους στην παραγωγή Cotto και της αγγειοπλαστικής τερακότας και εκμεταλλευόντουσαν τους φούρνους στους οποίους ψήνανε την τερακότα με το να χρησιμοποιούν τους φούρνους ψύξης  για την προετοιμασία του αρωματικού και πικάντικου Peposo alla Fornacina, ένα στιφάδο από φιλέτο καλυμμένο με σέλινο, καρότα, κρεμμύδια και πολύ πιπέρι που το αφήνανε να μαγειρεύεται στον φούρνο ψύξης από το προηγούμενο βράδυ. Άλλα παραδείγματα είναι τα πιάτα από το νότιο μέρος της Τοσκάνης από περιστέρι και φραγκόκοτα.             

Μην νομίζεται ότι όλα αυτά τα πιάτα είναι εξεζητημένα και ακριβά. Η ουσία της μαγειρική της Τοσκάνης είναι ότι τίποτα δεν σπαταλιέται και τα πιάτα πρέπει να είναι νόστιμα. Ελάτε στην Φλωρεντία και στην επίσκεψη σας συμπεριλαμβάνετε το Mercato Centrale όπου θα βρεθείτε σε ένα μεγάλο κτίριο με τα πάντα να βρίσκονται πίσω από τους πάγκους και όπου θα μπορέσετε να μυρίσετε και να δείτε την ποιότητα των αγορών σας. Εκεί θα μπορέσετε επίσης να γευτείτε ορισμένα πιάτα. Για παράδειγμα, στο Mercato Centrale θα βρείτε το Nerbone, μια ‘ανοιχτή’ κουζίνα όπου θα μπορέσετε να δείτε όλα τα διαθέσιμα φαγητά. Όλα τα φαγητά είναι παρασκευασμένα το ίδιο πρωί και πρέπει να πουληθούν έως ότου κλείσει η αγορά. Οι ώρες λειτουργίας της αγοράς είναι από τις 7π.μ. έως τις 2 μ.μ από την Δευτέρα μέχρι το Σάββατο. (Συμβουλή: εάν πεινάτε πολύ αλλά έχετε αυστηρό προϋπολογισμό πηγαίνετε κατά τις 1.30 μ.μ. όταν οι τιμές θα έχουν πέσει). Το πιο σημαντικό είναι ότι τα πάντα είναι παρασκευασμένα από φρέσκα υλικά στην πλήρη εποχικότητά τους τα οποία έχουν αγοραστεί τον ίδιο πρωί στην καλύτερη τιμή.        


Εδώ θα βρείτε μερικές προτάσεις για να δοκιμάσετε την τέλεια μπριζόλα και άλλες φλωρεντινές σπεσιαλιτέ:

Osteria dei Benci Via dei Benci  41–  Piazza Santa Area

Trattoria del Garga  Via del Moro 48 – δέκα λεπτά από την Piazza Repubblica στο κέντρο της πόλης

Ristorante Il Guscio Via dell’Orto 49 - στην περιοχή του San Frediano Oltrarno

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις