BACK

Τσίπουρο Τσιλιλή: απόσταγμα εμπειρίας από γενιά σε γενιά

Πρόσφατα βρεθήκαμε καλεσμένοι της οικογένειας Τσιλιλή στο αποστακτήριό τους στη Ράξα Τρικάλων. Το ταξίδι αυτό μας μύησε στα μυστικά της απόσταξης του νέου αγαπημένου ποτού των Ελλήνων.

 Πρόσφατα βρεθήκαμε καλεσμένοι της οικογένειας Τσιλιλή στο αποστακτήριό τους στη Ράξα Τρικάλων. Το ταξίδι αυτό μας μύησε στα μυστικά της απόσταξης του νέου αγαπημένου ποτού των Ελλήνων.Το τσίπουρο είναι ένα από τα παλαιότερα αποστάγματα στον κόσμο, αφού οι πρώτες αναφορές απόσταξής του χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα στο Άγιο Όρος.


Από τον Πάνο Γεωργούντζο

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 1.7 (3 votes)

Στο πέρασμα των αιώνων η παραγωγή του εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα και σήμερα όλοι οι Έλληνες απολαμβάνουν όλο και συχνότερα «ένα τσιπουράκι» με ή χωρίς φαγητό, straight ή ακόμα και σε κοκτέιλ.

 

Η οικογένεια Τσιλιλή, τρεις γενιές αποσταγματοποιών, έχει μετατρέψει την εμπειρία και γνώση που πάει αρκετά πίσω στο βάθος του χρόνου, σε μια σύγχρονη μονάδα απόσταξης που παράγει τσίπουρο και αποστάγματα σταφυλής υψηλής ποιότητας και απόλυτης ασφάλειας.



Το τσίπουρο παράγεται από την απόσταξη στέμφυλων που απομένουν μετά το πάτημα των σταφυλιών για την παραγωγή μούστου για κρασί. Κατά την απόσταξη μπορούν να προστεθούν και αρωματικά βότανα, όπως γλυκάνισο ή μάραθος και να δώσουν ανάλογες αρωματικές ιδιότητες στο απόσταγμα, καθώς και το χαρακτηριστικό θόλωμά του, όταν έρθει σε επαφή με το νερό. Στο αποστακτήριο της οικογένειας Τσιλιλή παράγονται και τα δύο είδη τσίπουρου, με και χωρίς γλυκάνισο.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται όλο και πιο πολύ στο τσίπουρο σε σχέση με τα υπόλοιπα αποστάγματα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της τάσης για χαλαρή παρεΐστικη έξοδο, που έχει κυριαρχήσει τελευταία και στις νεότερες ηλικίες, τάση απόλυτα εκφρασμένη από τη φιλοσοφία και τα όσα πρεσβεύει το τσίπουρο.

 

Ο μεζές και το φαγητό εν γένει, συνήθως συνοδεύει το τσίπουρο και δε συμβαίνει το αντίθετο, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το κρασί. Είναι δεδομένο ότι το τσίπουρο και η φιλοσοφία του ταιριάζει στην ελληνική ψυχοσύνθεση.

 

Η οικογένεια Τσιλιλή αυτό το γνωρίζει καλά και φροντίζει, ώστε να προμηθεύει τους Έλληνες με τσίπουρο και αποστάγματα απαράμιλλης ποιότητας. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το τσίπουρο της οικογένειας Τσιλιλή στο www.tsililis.gr.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις