BACK

Ζύμη γιά Ψωμί

Ένα εύκολο και μυρωδάτο ψωμί που θα σας ενθουσιάσει.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (12 votes)

Συστατικά:

1 κουταλιά τσαγιού ξερή μαγιά
1/2 κ.γ  ζάχαρη
2/3 φλιτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό
1/2 κουταλιά τσαγιού αλάτι
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι

Οδηγίες:

Βάζετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό σε μπολ και τα ανακατεύετε.

Αφήνετε το μείγμα σε ζεστό μέρος μέχρι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια.

Βάζετε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς σε μπολ ηλεκτρικού μίξερ. Τ

οποθετείτε τον γάντζο για ζύμωμα και ανακατεύετε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λεία και ελαστική.

Τη ζυμώνετε με τον ειδικό γάντζο 5 λεπτά ή με το χέρι, πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια για 25 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.

Τοποθετείτε τη ζύμη σε καθαρό μπολ, αλειμμένο με λάδι. Τη σκεπάζετε με υγρή, καθαρή πετσέτα και τη βάζετε σε ζεστό μέρος 20 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Την ξαναζυμώνετε ελαφρά πριν της δώσετε σχήμα και τη βάλετε σε φόρμα. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Την ψήνετε σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 200º C για 25 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα και ακούτε έναν κούφιο ήχο όταν τη χτυπάτε.

Εάν δεν χρησιμοποιήσετε τη ζύμη μόλις φουσκώσει, την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στον καταψύκτη για να προλάβετε το φούσκωμα της μαγιάς.

Πριν τη ψήσετε, την αφήνετε πρώτα να ξεπαγώσει και τη ζυμώνετε ελαφρά και βέβαια πάντοτε την αφήνετε να φουσκώσει για δεύτερη φορά.

Η ζύμη μπορεί να μείνει στην κατάψυξη 3 μήνες.

 

Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: