BACK

Φτιάξτε τέλειους λαχανοντολμάδες

Είναι ένα από τα πιο μπελαλίδικα φαγητά της Ελληνικής Κουζίνας, αλλά μας αποζημιώνει με την νοστιμιά του. Φτιάξτε μαζί μας Τέλειους Λαχανοντομάδες Βήμα  Βήμα!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.2 (19 votes)

Συστατικά:

1  λάχανο  αφράτο

ΓΕΜΙΣΗ

750 γρ μοσχαρίσιο κιμά
350 κιμά χοιρινό
1/2 φλ ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κ.κ.  κύμινο 
Ξύσμα απο 1/2 λεμόνι
1/4 φλ. λάδι
Αλάτι - Πιπέρι

Για το αβγολέμονο
1 αβγό  και 2 κρόκους
χυμό από 2 λεμόνια 
1 κ.σ. κορν φλάουρ
120 γρ. βούτυρο φρέσκο

Οδηγίες:



Αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι το κοτσάνι από το λάχανο.
Βράζουμε το λάχανο για  10 λεπτά. 
Το γυρίζουμε από την άλλη και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα. 
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και κρατάμε το νερό.  
Αφού αφαιρέσουμε τα έξω έξω φύλλα,  το ξαναβάζουμε μέσα για λίγο, επαναλαμβάνοντας την διαδικασία μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα έτσι ώστε να μαλακώσουν αρκετά για να τυλίγονται με ευκολία.  
Κρατάμε τα όμορφα κομμάτια που θα τυλιχθούν σωστά και τα πολύ χοντρά ή τα τελευταία εσωτερικά φύλλα τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσουν οι λαχανοντολμάδες μας.
Κόβουμε τα φύλλα στην μέση όσα είναι πολύ μεγάλα για τύλιγμα.






Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση σε κάθε φύλλο λάχανο.
Τυλίγουμε προς τα μέσα τις άκρες από δεξιά κι αριστερά, και στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό την κάτω πλευρά, σχηματίζοντας ντολμαδάκια μέτρια σε μέγεθος.
Σφηνώνουμε καλά τα ντολμαδάκια μέσα στην κατσαρόλα πάνω στα φύλλα που έχουμε απλώσει. 





Περιχύνουμε τους ντολμάδες με  χυμό ενός λεμονιού, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 φλυτζάνι βραστό νερό. Καλύπτουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο, γυρισμένο ανάποδα, για να τους συγκρατεί στη θέση τους ώστε να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο, και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το υγρό να κοχλάσει, για 1 - 2 λεπτά, περιχύνουμε το πιάτο με άλλο ένα φλιτζάνι  βραστό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.




Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μη φαίνεται καθόλου νερό πάνω στο πιάτο (ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας και επομένως με τις στρώσεις ντολμάδων που χωράει) για 40 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο ακριβώς πριν σερβίρουμε το φαγητό.
Χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι. Χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε τους κρόκους και, χτυπώντας συνέχεια ρίχνουμε μέσα και τον χυμό λεμονιού –στον οποίο έχουμε διαλύσει το κορν φλάουρ– και λίγο λίγο τον ζεστό ζωμό από τους ντολμάδες για να πάρει το αβγολέμονο τη θερμοκρασία του. Ρίχνουμε μέσα και το βούτυρο να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια, αδειάζουμε το αυγολέμονο στους ντολμάδες, και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού.  Δοκιμάζουμε το αλάτι και διορθώνουμε εάν χρειάζεται. Δεν ανακατεύουμε διότι μπορεί να τους τρυπήσουμε κατά λάθος.
Σερβίρουμε αμέσως.
 

 

Tips

Σε περίπτωση που εχουμε κάνει το αυγολέμονο πιο πριν και το φαγητό έχει κρυώσει, τότε το ζεσταίνουμε σε μπαιν μαρί, για να μην κόψει το αυγό