BACK

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του νερού

Το νερό παρέχεται δωρεάν. Το νερό είναι άμεσα διαθέσιμο. Το νερό είναι ανεξάντλητο. Μύθος! Από τα βάθη του ιστορικού χρόνου οι άνθρωποι έδειχναν το δέος τους για το νερό, αποτυπώνοντας τους ιδιαίτερους δεσμούς στους μύθους, τα παραμύθια και τις παραδόσεις.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Ο Μύθος του Δευκαλίωνα και ο Κατακλυσμός του Νώε συμπυκνώνουν τις δοξασίες ότι το νερό θεωρήθηκε ένα από τα βασικότερα στοιχεία κοσμογονίας. Οι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας, της Ινδίας και της Κίνας στήριξαν την ανάπτυξη τους στο νερό των ποταμών Νείλου, Τίγρη και Ευφράτη, Γάγγη και Ινδού. Η ανθρώπινη νόηση θεοποίησε τους ποταμούς και έπλασε Νηρηίδες και Ναϊάδες.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, φαίνεται να μη χωράει ο νους του ανθρώπου τη σημασία του νερού, ότι δηλαδή αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη ζωή σε βαθμό που η ανακάλυψή του πάνω σε κάποιο άλλο ουράνιο σώμα είναι σχεδόν βέβαιη ένδειξη ζωής… Το νερό θα θεωρείται αυτονόητο μέχρι να πούμε το νερό νεράκι.

Η δροσιά του χωριού. Η ζωή στα χωριά, τις μικρές κοινότητες των ανθρώπων, περιστρέφεται γύρω από τη βρύση και το τρεχούμενο δώρο της. Τα πιο γραφικά στιγμιότυπα συμβαίνουν στην πλατεία του χωριού, όπου δεσπόζει κατά κανόνα μια λιθόκτιστη πηγή. Και γι’ αυτό δεν είναι λίγα τα τοπωνύμια που έχουν ως συνθετικό το νερό: Κεφαλόβρυση, Κρυονέρι, Νερομάνα, Καλό Νερό, Ξινό Νερό, Νερόμυλος, Πηγαδάκια, Ξεροπόταμος, Καλή Βρύση, Κρυοπηγή, Κρήνη, Κανάλι…
Αγαπάμε το νερό γιατί είμαστε νερό. Όταν η ψυχή είναι βαριά, ανατρέχουμε σε μνήμες γαλάζιες: παιχνίδια στη θάλασσα, ψάρεμα στο ποτάμι, μπάνιο στον καταρράχτη, περισυλλογή ατενίζοντας τον ωκεανό.
Το νερό ως πηγή υγείας. Η χρόνια αφυδάτωση είναι η πρωταρχική αιτία για τα περισσότερα προβλήματα υγείας. Και το χειρότερο, παραμένει αφανής. Το σώμα απλά προσαρμόζεται σε μια κατάσταση ξηρασίας. Μια αλήθεια σκληρή και αποσιωπημένη, και λίγες συμβουλές για καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία με βάση το νερό.
Το νερό ως πηγή ομορφιάς. Το ξηρό δέρμα με ρυτίδες, η αύξηση του βάρους, ο χαμηλός μεταβολισμός και η κυτταρίτιδα προκαλούνται λόγω της αφυδάτωσης.
Γαλάζια Greenpeace. Η Γη αφυδατώνεται. Η ελληνική Greenpeace πρωτοστατεί στην αφύπνιση όλων μας με συνεχείς ενημερωτικές εκστρατείες, πέρα από τον έντονο ακτιβισμό που αναπτύσσει. Γιατί μια επανάσταση δεν γίνεται από τον καναπέ…

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις