BACK

Ταξίδι στην Πάρο

Πάρος, Το νησί με την μοναδική ενέργεια
Παραλίες με νερά καταγάλανα, παραδοσιακοί οικισμοί καρφιτσωμένοι πάνω σε βουνά, γραφικά λιμανάκια που μαγνητίζουν το βλέμμα, πολιτισμός που έρχεται από αρχαίες πολιτείες και γενικά ένα τοπίο γεμάτο την ουσία των Κυκλάδων.
 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.7 (6 votes)

Ξεκινάμε την περιήγηση μας από την πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, την Παροικία.

Είναι χτισμένη παραλιακά κυριολεκτικά πάνω στην αρχαία πόλη. Το αντιλαμβάνεσαι και μόνο να δεις πόσο δίπλα είναι τα μοντέρνα κτίρια στο αρχαίο νεκροταφείο.

Στο δε χτίσιμο και τη στήριξη του 13ου αιώνα φραγκικού κάστρου της, έχουν χρησιμοποιηθεί  αρχαίες κολώνες. (Απίστευτο τι έκαναν εκείνα τα χρόνια για να «ξορκίσουν» την προηγούμενη αρχαιοελληνική θρησκεία).
 Έτσι κάπως έχτισαν και την Εκατονταπυλιανή.

Η ιστορία λέει ότι η Αγία Ελένη βρέθηκε σε μεγάλη φουρτούνα στο Αιγαίο κι έκανε τάμα εάν βρουν ξηρά, να χτίσει στον τόπο που θα ξαναπατήσει στεριά, μία εκκλησία με μεγαλοπρέπεια παρόμοια της Αγίας Σοφιάς.  Κι έτσι η Πάρος βρέθηκε στα τραπέζια σχεδίασης των Βυζαντινών αρχιτεκτόνων που έφτιαξαν την Καταπολιανή,  όπως αλλιώς ονομάζεται.

Το βαπτιστήριο της με τη μαρμάρινη κολυμβήθρα σε σχήμα σταυρού, είναι ένα αριστούργημα και από τα must σημεία επίσκεψης του νησιού.

Το αρχαιολογικό μουσείο, ένα πανέμορφο 50s κτίριο, είναι από τα πιο αξιόλογα μουσεία του Αιγαίου.

Τα πιο γνωστά εκθέματα του είναι η «Χοντρή Κυρία» του 5.000 π.Χ.,  η ανάγλυφη πλάκα με τον αρχαίο ποιητή του νησιού  Αρχίλοχο σε νεκρόδειπνο, του 500 π.Χ. και πολλά άλλα μαρμάρινα γλυπτά παριανών εργαστηρίων.
Στο μουσείο θα δείτε ευρήματα από παλαιές αλλά και από νεώτερες ανασκαφικές έρευνες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν αυτές του Δεσποτικού, μια ανασκαφή που βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη υπό την εποπτεία του Γιάννη Κουράγιου.
Πολλά από τα αρχαία γλυπτά ήταν φτιαγμένα με αρχαίο μάρμαρο Πάρου και αξίζει να διοργανώσετε μία πρωινή εκδρομή στο Μαράθι, εκεί που βρίσκονται  τα αρχαία λατομεία και είναι ακόμα επισκέψιμα. Εκεί θα δείτε τις στοές που έβγαζαν τον λυχνίτη, το διάφανο σχεδόν μάρμαρο της αρχαιότητας. (Πολύ κοντά θα βρείτε και μια ταβέρνα όπου σερβίρουν κατσικάκι ντόπιο που είναι λουκούμι.)

Από την Παροικιά, ο επόμενος σταθμός μας θα είναι η Νάουσα, η οποία είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο κοσμοπολίτικος προορισμός του νησιού.

Το λιμανάνι της είναι σαν σκηνικό θεάτρου του Τσαρούχη. Το Ουζερί των Ναυτικών στο κέντρο του λιμανιού, τιμώντας έτσι την γαστρονομική παράδοση προσφέρει  ακόμα ντόπιες συνταγές όπως οι «γούνες», που είναι κολιός λιαστός αλλά και λακέρδα που είναι περίφημος μεζές.

Το καλοκαίρι τα αμπελοφάσουλα είναι το πιο κατάλληλο λαχανικό και βέβαια όλα αυτά γίνονται πιο νόστιμα πίνοντας «σούμα», την ντόπια ρακή.   Όταν ο καιρός έχει καλοσύνη, νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο ωραίο μέρος να βρίσκεσαι και να ρεμβάζεις στο νησί.

Το μικρό λιμανάκι της Νάουσας είναι για μένα η επιτομή της μαγείας των Κυκλάδων.   Εκτός βέβαια από την περίοδο της φουλ σαιζόν, όπου το ένα τραπέζι είναι τόσο κολλητά δίπλα στο άλλο, που νομίζεις βρίσκεσαι Σαββατόβραδο στα μπουζούκια παραμονή Χριστουγέννων.

Έξω από την Νάουσα πηγαίνοντας προς Κολυμπήθρες , παραλία που βρίσκεται αντικρυστά από το χωριό της Νάουσας μέσα στον κόλπο της, θα βρείτε και τις αρχαίες Κουκουναριές όπου μέσα στους βραχώδεις όγκους βρίσκεται η Μυκηναϊκή Ακρόπολη.

Μέσω των πολύχρονων ανασκαφών γνωρίζουμε για την συστηματική χρήση του χώρου ως τόπου κατοίκησης, χρήσης αλλά και λατρείας. Ο οικισμός του 12ου αιώνα π.Χ., με τα Κυκλώπεια τείχη καταστράφηκε από πυρκαγιά η οποία οφείλεται σε πολιορκία.
Αξίζει να επισκεφτείτε επίσης το Ιστορικό Μουσείο της συλλογής του Όθωνα Κάπαρη, την οποία  με απίστευτη φροντίδα έχει διαχειριστεί ο κύριος Βασιλόπουλος.

Οι γνώσεις του είναι τόσο εξιδικευμένες, που μπορεί με λίγη κουβέντα να σας κάνει το γενεολογικό σας δέντρο, ακόμα κι αν δεν είστε από τις Κυκλάδες. Στο μουσείο θα δείτε αρχαιολογικά ευρήματα από την μυκηναϊκή Ακρόπολη στις Κουκουναριές.

Λίγο πιο πέρα βρίσκεται και το Το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, συνολικής έκτασης 800 στρεμμάτων με οργανωμένες και μη παραλίες, και δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών 7χμ, ένα εκ των οποίων οδηγεί στον υπέροχο φάρο του νησιού. Είναι μια δημοτική ανώνυμη επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2009 για να προστατεύσει και να αναδείξει την χερσόνησο του Αϊ Γιάννη-Δέτη.  

ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ 
Σας παρουσιάζω ένα μικρό οδηγό, για να ξέρετε εκ των προτέρων πού θα καλοφάτε.
Γιατί μόνο ένα, είναι το καλό φαγητό: Το Νόστιμο!
Δείτε εδώ  για να απολαύσετε την τοπική γαστρονομία και τα εκλεκτά προϊόντα της Πάρου!

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις