BACK

Πατέ από συκωτάκια πουλιών

Αυτό το πατέ,  μου το έχει μάθει ο φίλος μου ο Δημήτρης Ξανθούλης, δημοσιογράφος του Passport της Καθημερινής, που είναι από τους πιο φημισμένους οικοδεσπότες της πόλης μας. Είναι το πιο τέλειο ορεκτικό όταν έχετε πολύ κόσμο καλεσμένο.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (1 vote)

Συστατικά:

1 κιλό κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κόκκους πράσινο πιπέρι 
2 φύλλα δάφνης
​1 κλαδακι δενδρολίβανο
1 κιλό καθαρισμένα συκωτάκια από κοτόπουλο
1 φλ.Μοσχάτο γλυκό κρασί Σάμου ή Μαυροδάφνη Πατρών
500 κιλό βούτυρο αγελαδινό Ελληνικό φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
αλάτι
 

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε καλά τα συκωτάκια. Σε περίπτωση που βάλετε μέσα καρδιές να τις καθαρίσετε καλά αν έχουν ξερά αίματα μέσα στις αρτηρίες. 
Σε φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αλλάξει λίγο χρώμα για δυο τρία λεπτά περίπου και μετά χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε κι αφήνουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τα συκωτάκια, τα πιπέρια, αλάτι, την δάφνη,το δενδρολίβανο και μόλις σωταριστούν, σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε τα συκωτάκια να σιγομαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Πετάμε την δάφνη και το δενδρολίβανο και ρίχνουμε όλο το μείγμα στο μπλέντερ μαζί με το βούτυρο. Πολτοποιούμε καλά.  Μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα σιλικόνης και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει μέχρι την ώρα που θα σερβίρουμε. Διατηρείται για πολλές μέρες στην ψύξη αλλά και στην κατάψυξη. 

Tips

Το σερβίρουμε με αγγουράκια τουρσί και φρέσκο φρυγανισμένο ψωμί χωριάτικο σε λεπτές φέτες