BACK

Μηλόπιτα

Από τα αγαπημένα και κλασικά γλυκά του χειμώνα και όχι μόνο.

Το απόγευμα με τον καφέ, τον πρωί με το γάλα για τα παιδιά, στο σχολείο, στο γραφείο...η μηλόπιτα πάει με όλα!

Να θυμάστε ότι η σωστή ποικιλία μήλου για μηλόπιτα είναι τα ξινόμηλα Granny Smith! Για πιο καλοκαιρινές καταστάσεις συνοδέψτε τη με καλό παγωτό βανίλια ή σοκολάτα!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (17 votes)

Συστατικά:

 

Για τη ζύμη


1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια
2 κ.σ. ζάχαρη
3 κρόκους αυγού
2-3 κ.σ. κρύο νερό

Για τη γέμιση μήλου


8 πράσινα μήλα Σμίθ καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 κ.γλ. κανέλλα
1/2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. σταφίδες μαύρες
1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα

Οδηγίες:

 

Για τη ζύμη


Ανακατεύουμε τα 2 αλεύρια με τη ζάχαρη και τα τρίβουμε με το βούτυρο, μέχρι να γίνουν μικρά ψίχουλα.

Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και πλάθουμε σε ζύμη ώστε να μην κολλάει στα χέρια.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και μερικές κουταλιές νερό.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.



Για τη γέμιση

 

Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε φέτες και τα βάζουμε σε νερό με χυμό του λεμονιού.

Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη για 10 λεπτά να μαλακώσουν και να εξατμισθούν τα υγρά τους.

Στραγγίζουμε καλά και ανακατεύουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα λεμονιού, τα καρύδια και τις σταφίδες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 1/3 και 2/3.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε με έναν πλάστη. 

Απλώνουμε τα 2/3 σε ένα ταψί περίπου 24 εκ. καλύπτοντας και τα τοιχώματα.

Απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη.

Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλλα από πάνω καθώς και μερικές δόσεις βούτυρο.

Ψήνουμε περίπου για μία ώρα και αφήνουμε να κρυώσει 10-15 λεπτά πριν την κόψουμε.