BACK

Κρεμμυδόπιτα

Μία πίτα παραδοσιακή με ιδιαίτερη γλύκα στη γεύση, καθώς το κρεμμύδι μαγειρεύεται και γίνεται λουκούμι! Είναι αρκετά βαριά για το στομάχι, γι' αυτό μην παρασυρθείτε από τη νοστιμιά της! Δοκιμάστε την όμως για την πρωτοτυπία της!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.5 (2 votes)

Συστατικά:

Για τη γέμιση
1 κιλό τυροβολιά (τοπικό τυρί Μυκόνου)
2 αβγά
2 κρεμμύδια ξερά
άνηθο
λίγο αλάτι
πιπέρι

Για το φύλλο
600 γρ. αλεύρι
λάδι
2 κ.σ. βούτυρο
λίγο αλάτι
1 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
1 αβγό (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
1. Σε μία λεκάνη βάζουμε την τυροβολιά, σπάμε και ρίχνουμε μέσα τα δύο αβγά, το αλάτι, το πιπέρι.
2. Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια και τον άνηθο.
3. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης καλά.


4. Φτιάχνουμε ζύμη με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, λίγο λάδι και χλιαρό νερό (αν θέλουμε προσθέτουμε και ένα αβγό).
5. Ζυμώνουμε καλά και "τρίβουμε" το ζυμάρι ανάμεσα στις παλάμες μας.
6. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμη και ανοίγουμε φύλλο σε μέγεθος μεγαλύτερο του ταψιού.
7. Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε το φύλλο.
8. Απλώνουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στο φύλλο ώστε να μοιραστεί ίσα παντού.


9. Ανοίγουμε δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνουμε, το τυλίγουμε και το ξανανοίγουμε για δεύτερη φορά.
10. Καλύπτουμε τη γέμιση και στην άκρη διπλώνουμε το από κάτω φύλλο ενώνοντάς το με το πάνω ώστε να συγκρατήσουν την γέμιση.


11. Χαράζουμε την πίτα με μαχαίρι σε σχήμα μπακλαβαδωτό, τρυπάμε το κάθε σχηματοποιημένο κομμάτι από δύο φορές μ’ ένα πιρούνι.
12. Ρίχνουμε μπόλικο λάδι από πάνω ώστε να πάει παντού και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου μία ώρα.

Tips

<p>Αν δεν βρείτε τυροβολιά αντικαταστήστε την με ξινομυζήθρα η με μίγμα ξινομυζήθρας φέτας &amp; μανούρι.</p>