BACK

Κοπανιάρα, η Μυκονιάτικη Carbonara μου

Η νέα καρμπονάρα από την Μύκονο με κοπανιστή και λούζα.

Η Μυκονιάτικη Καπονιάρα είναι πλέον πραγματικότητα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.7 (3 votes)

Συστατικά:


25 γρ. γλίνα Μυκόνου
35 γρ. κοπανιστή Μυκόνου
150 γρ. λούζα Μυκόνου
1 σκελίδα σκόρδου καθαρισμένη
350 γρ. σπαγγέτι
2 αυγά χτυπημένα
100 γρ. ξινοτύρι Μυκόνου
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες:

 

Θα έπρεπε να κοπανιέμαι στα γυμναστήρια σαν το χταπόδι για να μπορέσω να βγω αεράτη μελτεμάτη του χρόνου στις πλαζ της Μυκόνου, αλλά έλα που εμένα η τρέλα μου είναι η κουζίνα κι εκεί μου αρέσει να κοπανιέμαι ολημερίς .

Έτσι λοιπόν σήμερα δημιουργώ μια καινούργια carbonara, που την λέω Κοπανιάρα, επειδή είναι φτιαγμένη με το ξακουστό τυρί της Μυκόνου, την κοπανιστή.

Η γεύση της μπορεί να δίνει μια επιπλέον «βαρβατίλα» , αλλά αυτό εμένα με εξιτάρει γαστρονομικά.


Εγώ σήμερα χρησιμοποίησα τυριά από το τυροκομείο Μυκόνου ΚΟΥΚΑ, που είναι όλα φτιαγμένα από αγελαδινό γάλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι ποθείτε με την επιλογή κοπανιστής που θα χρησιμοποιήσετε.

Έτσι κι αλλιώς η κάθε κοπανιστή που έχω δοκιμάσει, έχει εντελώς διαφορετική γεύση, άρα πειραματιστείτε κι εσείς σύμφωνα με τα δικά σας γούστα και με τις ποσότητες των τυριών.

Σαν γενικό μυστικό όμως ας μην ξεχνάτε ότι καλύτερα να βάζετε μικρή ποσότητα αρχικά και προσθέτετε λίγο λίγο μέχρι η γεύση να έρθει στα γούστα σας.

Αν βάλετε αρχικά πολύ, δεν θα μπορέσετε να κάνετε διορθώσεις.
Εύκολη και γρήγορη λοιπόν η Κοπανιάρα μου, αναδεικνύει τα τυριά του νησιού στο έπακρον!

Με έξτρα bonus, την λούζα, το ονομαστό αλλαντικό του νησιού!
Αν δεν έχετε γλίνα σπιτική όπως εγώ, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο αγελαδινό ή κατσικίσιο για ακόμα πιο πολύπλοκη  γεύση.

 

 

Ψιλοκόβουμε την λούζα. Τρίβουμε το ξινοτύρι και  ανακατεύουμε το μισό με τα αυγά. .






Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε την γλίνα.



Προσθέτουμε την λούζα και την σκελίδα σκόρδου. Μόλις το σκόρδο καφετίσει, το αφαιρούμε, και ρίχνουμε μέσα την κοπανιστή να λιώσει.



Εν τω μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Στραγγίζουμε και μεταφέρουμε μέσα στο τηγάνι με την λούζα.
Βγάζουμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε το μείγμα αυγών  κι ανακατεύουμε καλά να κολλήσει το μείγμα στα μακαρόνια.



Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι από πάνω, ρίχνουμε και το υπόλοιπο ξινοτύρι, ανακατεύουμε πάλι και σερβίρουμε αυτοστιγμής.

 


 

Tips

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε την λούζα στο γάλα όλο το βράδυ για να μαλακώσει η γεύση της.