BACK

Φασόλια γίγαντες με μπύρα, μπέικον, μέλι και καυτερές πιπεριές

Μια ακόμα κλασσική συνταγή που μετατρέπεται σε μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη γεύση με μερικές προσθήκες, που ταιριάζουν απόλυτα, αν και δεν τις έχουμε συνηθίσει. Το πιάτο αυτό μπορεί να σερβιριστεί κάλλιστα σε τραπέζι, εντυπωσιάζοντας με την πρωτοτυπία του.Επίσης μπορεί να γίνει νηστίσιμο αν αφαιρέσετε το μπέικον. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.3 (8 votes)

Συστατικά:

500 γρ. φασόλια γίγαντες
6 φέτες μπέικον
2 κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ½ φλ. πικάντικη σάλτσα μπάρμπεκιου
1 φλ. μπύρα 
4 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. μουστάρδα Dijon
3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1/3 φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
καυτερή σάλτσα ή κομμένες φρέσκες κόκκινες καυτερές πιπεριές
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

Οδηγίες:

 

1. Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια σε νερό. Στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα φασόλια να βράσουν. Μόλις πάρουν μία βράση, αδειάζουμε το νερό.

2. Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν για περίπου μία ώρα, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να είναι "αλ ντέντε".

3. Στραγγίζουμε τα φασόλια και κρατάμε περίπου 2 φλιτζάνια από το βρασμένο υγρό.

4. Σοτάρουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό. Βγάζουμε από το τηγάνι και κόβουμε σε κομμάτια.

5. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το μπέικον, τα κρεμμύδια, το μέλι, την μπύρα και τα υπόλοιπα συστατικά.

6. Προσθέτουμε και τα φασόλια και ανακατεύουμε να πάει παντού το μείγμα.

6. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα μεγάλο ταψί και ψήνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια αλλά όχι να διαλυθούν.

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Tips

Μπορείτε να χρησιμοποιήστε φασόλια κονσέρβας εάν επιθυμείτε, αν και η λεία βουτυρένια γεύση των ελληνικών φασολιών γίγαντες είναι ασυναγώνιστη.