BACK

Παραδοσιακό Σοφρίτο Κέρκυρας

Μία από τις πιο δημοφιλείς Κερκυραικές συνταγές το σοφρίτο πρέπει να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε όταν βρεθείτε στην Κέρκυρα ή στα Διαπόντια νησάκια Μαθράκι Ερείκουσα και Οθωνούς.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (1 vote)

Συστατικά:

1200 γρ. μοσχαρίσιο κυλότο
1 ματσάκι μαϊντανό 
12 σκελίδες σκόρδο
4 κ.σ. βούτυρο
100 ml. λευκό ξύδι
200 ml λευκό ξηρό κρασί 
500 ml. ζωμό βοδινού 
Αλεύρι για το τηγάνισμα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 ml ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Οδηγίες:

Μαγειρεύοντας δίπλα στην Μαθρακιώτισα Νικολέτα, στο εξωτικό Μαθράκι, που ακολουθέι κατά γράμμα τις συμβουλές και τις μαγειρικές οδηγίες της γιαγιάς και της μητέρας της, έμαθα αυτήν την απλή αλλά τόσο γευστική συνταγή.
Είναι η πρώτη που επιβάλετε να δοκιμάσεις μόλις φτάσεις στην Κέρκυρα…
Μόλις την διαβάσετε θα πείτε βαριά !!!
Ναι είναι λιγουλάκι, αλλά με μία βόλτα μετά στα στενάκια του νησιού και ένα καφεδάκι στην πλατεία Ληστών, “Σπιανάδα” ούτε που θα σας φανεί!!!
Εκτός και αν βρεθείτε στο μακρινό Μαθράκι όπου η απογευματινή βόλτα στην μεγάλη αμμουδιά θα σας μαγέψει και θα τα ξεχάσετε όλα !


Εκτέλεση 


Ζητάμε από τον χασάπη μας να μας κόψει το κρέας σε κομμάτια πάχους ενός εκατοστού.
Καθαρίζουμε τα σκόρδα μας και τα χοντροκόβουμε.
Ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό μας.
Χτυπάμε με τον μπάτι μας το κρέας ελαφρά να ανοίξει και να κοπούν οι πολλές ίνες του ώστε να γίνει μαλακό.
Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Σκουπίζουμε καλά το κρέας από τα νερά και αλευρώνουμε καλά όλες τις φέτες.
Σε μια πλατιά μεγάλη κατσαρόλα – ταβά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει καλά.
Βάζουμε προσεκτικά τρία τρία τα κομμάτια του κρέατος και τηγανίζουμε καλά και από τις δύο μεριές .
Βγάζουμε τα τηγανισμένα φιλέτα μας σε χαρτί και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν οι φέτες του κρέατος.
Εάν χρειάζεται προσθέτουμε ακόμα λίγο ελαιόλαδο ώστε όταν τελειώσει το τηγάνισμα να έχει η κατσαρόλα μας μέσα λάδι.
Ρίχνουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε για λίγο προσέχοντας να μην μας μαυρίσουν και σβήνουμε με το ξύδι.
Ρίχνουμε το κρέας ανακατεύουμε ελαφρά και το σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τον ζωμό να σκεπάσει καλά το κρέας και ένα δύο δάχτυλα πιο πάνω, ρίχνουμε και τον μισό μαϊντανό και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για μία ώρα περίπου.
Μετά από τα σαράντα πέντε λεπτά αλατίζουμε, δοκιμάζουμε και τσεκάρουμε μήπως έχει μείνει χωρίς υγρά και αν χρειάζεται προσθέτουμε, ή εάν έχει πολλά το αφήνουμε ξεσκέπαστο.

 


Μαγειρεύουμε ακόμα για δέκα πέντε με είκοσι λεπτά μέχρι το φαγητό μας να μείνει με λίγη σάλτσα ελαφρά αραιή.
Τώρα έφτασε η στιγμή για να προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια  και τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Μόλις μπουν και τα τελευταία υλικά ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά 
Κουνάμε την κατσαρόλα μας κυκλικά όπως στους λαχανοντολμάδες μέχρι να δέσει η σάλτσα μας καλά.


Σερβίρουμε γρήγορα ζεστό ζεστό γαρνίρωντας με ψιλοκομμένο μαιντανό και με συνοδεία πουρέ αν και εγω το προτιμώ σαφώς με πατάτα τηγανητή !!!

 

 

Ευχαριστώ την Νικολέτα από το γραφικό ταβερνάκι Dolphins Fish Taverna στο μακρινό ακριτικό Μαθράκι που με έβαλε στην κουζίνα της και μου έδειξε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές που φτιάχνει και ταίζει τους ταξιδευτές …

Tips

Πολλές φορές οι Κερκυραίες νοικοκυρές δεν χρησιμοποιούνε βούτυρο αλλά αφήνουν την σάλτσα να δέσει με λίγο παραπάνω βρασμό.