BACK

Μοσχάρι κατσαρόλας με κρασί

Με έμπνευση από τη Γαλλία, και συγκεκριμένα τη Βουργουνδία, αυτή η συνταγή είναι φτιαγμένη για το κυριακάτικο τραπέζι. Ξεκινήστε την προετοιμασία την Παρασκευή, μαγειρέψτε το Σάββατο και απολαύστε το την Κυριακή, που θα είναι νοστιμότερο. Επειδή το κρασί της Βουργουνδίας είναι ακριβό, εδώ θα χρησιμοποιήσουμε ένα καλό ελληνικό κόκκινο κρασί, όπως μια Νεμέα, μια Ραψάνη ή μια Νάουσα με το οποίο θα συνοδέψετε και το φαγητό σας.
 

 

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1½ κιλό μοσχάρι (σπάλα ή κιλότο)
1 μπουκάλι καλό κόκκινο κρασί
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
100 γρ. κοκκάρι (κρεμμυδάκι στιφάδου) καθαρισμένο
150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
350 γρ. μανιτάρια λευκά φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες
2 καρότα κομμένα σε κύβους
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.σ. ξερό
2 κλωναράκια φρέσκια ματζουράνα ή ρίγανη, ή 2 κ.γ. ξερή
2 κλωνάρια μαϊντανό
1 φύλλο δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 φύλλα φασκόμηλο ξερό
3-4 κ.σ. αλεύρι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες:

Κόβουμε το κρέας σε κύβους μεγέθους περίπου 3 εκατοστών. Το βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 κλωνάρι θυμάρι, 1 κλωνάρι ματζουράνα/ρίγανη, τα φύλλα φασκόμηλου και λίγο μαϊντανό. Καλύπτουμε με το κρασί και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 12-24 ώρες.

Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Σουρώνουμε τη μαρινάδα σε ένα χωριστό μπολ και κρατάμε τα κρεμμύδια.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό. Βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.

Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το κοκκάρι μέχρι να χρυσίσουν.

Τέλος σοτάρουμε και τα μανιτάρια. Κρατάμε τα υλικά αυτά στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε

 Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ακόμη λάδι και ροδίζουμε τα κομμάτια κρέατος λίγα λίγα από κάθε πλευρά, πολύ καλά.

Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το αλεύρι και ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού και να μην είναι πια άσπρο και σβήνουμε με τη μαρινάδα.

Προσθέτουμε όσα μυρωδικά δε χρησιμοποιήσαμε στο μαρινάρισμα (τα φρέσκα δεμένα σε ένα ματσάκι με ειδικό μαγειρικό σπάγκο) μαζί με τα καρότα και το σκόρδο και σιγοβράζουμε με το καπάκι για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Προς το τέλος του μαγειρέματος ρίχνουμε μέσα το μπέικον, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά. Η σάλτσα θα πρέπει να έχει χυλώσει, αλλά να είναι αρκετή.

Δοκιμάζουμε το αλάτι και συμπληρώνουμε αν χρειάζεται και κλείνουμε το φαγητό. Περιμένουμε τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

 

Tips

Σερβίρετε με πατάτες βραστές ή πουρέ ή και με κάποιο ζυμαρικό της αρεσκείας σας.
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: