BACK

Ντομάτες γεμιστές με κιμά και κρέμα μπεσαμέλ

Ένα πολύ γευστικό πιάτο που αλλάζει τα δεδομένα για τις ντομάτες γεμιστές! Νόστιμο, με τον κιμά να δίνει τον τόνο, αλλά και την πλούσια μπεσαμέλ να αλλάζει εντελώς τις διαστάσεις του πιάτου.
Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.3 (4 votes)

Συστατικά:

 

10-12 ντομάτες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
600 γρ. κιμά
4-5 κουταλιές ρύζι
4-5 κουταλιές γαλέτα
μαϊντανό, δυόσμο
 
για την μπεσαμέλ
1 ποτήρι Κρέμα γάλακτος πλήρης
2  ποτήρια γάλα
3 κ.σ.  βούτυρο ή μαργαρίνη
6 κ.σ.αλεύρι
2 κρόκους αυγών
1/3 φλ. τριμμένο τυρί
αλάτι και μοσχοκάρυδο

Οδηγίες:

  • Καθαρίζουμε τις ντομάτες εσωτερικά, βγάζοντας όλη την σάρκα .
  • Τις τοποθετούμε στη σειρά, σε ένα ταψί, τις αλατίζουμε και τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.

 

1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
2. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά για να μη σχηματίσει σβώλους. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15 λεπτά.
3. Προσθέτουμε την σάρκα από τις ντομάτες που είχαμε αφαιρέσει και αφήνουμε να μαγειρευτούν να πιουν τα υγρά τους.
4. Λίγο πριν γίνει ο κιμάς προσθέτουμε το ρύζι και τη γαλέτα, το μαϊντανό και λίγο δυόσμο.
5. Γεμίζουμε τις ντομάτες, τις σκεπάζουμε με τα "καπάκια" τους και τις βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 45 λεπτά .
6. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε σιγανή φωτιά.
7. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα.
8. Αφού ζεσταθούν καλά ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος  και συνεχίζουμε να ανακτατεύουμε τα υλικά με το σύρμα μέχρι να πήξουν.
9. Ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών και το τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
10. Αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
11. Όταν ψηθούν οι ντομάτες και τις βγάλουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα "καπάκια" τους και βάζουμε επάνω στην καθεμιά λίγη από την μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε.
12. Τις ξαναβάζουμε στο φούρνο αφού πρώτα τις πασπαλίσαμε με λίγο βούτυρο, και τις αφήνουμε να ψηθούν για 15-20 λεπτά επιπλέον.