BACK

Μοσχαρίσιο φιλέτο με σως από πράσινα μυρωδικά

Φιλέτο μοσχαρίσιο το απόλυτο κομμάτι κρέατος με μία σως που θα σας μαγέψει με τα αρώματα και την ένταση της με τα πράσινα μυρωδικά να κυριαρχούν στο γευστικό αποτέλεσμα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (1 vote)

Συστατικά:

1 Kg.  μοσχαρίσιο φιλέτο ή ribeye

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο

1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο

1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι

1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο

 

Για την σως Verde

 

2 τεμ. αντζούγιες με λίγο από το λάδι τους

2 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. κάπαρη

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon

1 κ.γ. αλάτι

2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κούπα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κούπα φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Οδηγίες:

Η πράσινη σάλτσα με τα μυρωδικά Salsa Verde

Βάζουμε στο γουδί και χτυπάμε σιγά σιγά προσθέτοντας τα υλικά με την σειρά και ανακατεύοντας συνέχεια.

Στο τέλος θα πάρουμε μία παχύρευστη σως.

 

Για το κρέας

 

Βγάζουμε το κρέας μία ώρα πριν από το ψήσιμο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Αλατοπιπερώνουμε καλά από όλες τις μεριές.

Βάζουμε ένα τηγάνι με μεταλλικό χερούλι να κάψει μαζί με τις δύο κουταλιές ελαιόλαδο. Αν δεν έχετε τότε θα χρειαστείτε και ένα μικρό ταψάκι για τον φούρνο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Μόλις κάψει το τηγάνι βάζουμε το κρέας, το κλαδάκι από το δεντρολίβανο και το θυμάρι, προσθέτουμε το ολόκληρο κεφάλι του σκόρδου κομμένο στην μέση  και το αφήνουμε για ένα με δύο λεπτά από την κάθε μεριά να θωρακιστεί και να πάρει  ένα χρυσο-καφέ χρώμα.

Προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει περιχύνουμε το κρέας γυρνώντας το για ένα δύο λεπτά.

Εάν το τηγάνι μας έχει μεταλλικό χερούλι το βάζουμε στον φούρνο για 35 με 40 λεπτά περίπου για να πάρουμε ένα φιλέτο ψημένο medium.

 

Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι για το άριστο ψήσιμο του κρέατος, οι χρόνοι ψησίματος είναι συνδεδεμένοι με το βάρος του κρέατος.

Θα υπολογίσετε ότι χρειάζονται 20 λεπτά περίπου, ανάλογα και με τον φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 500 γρ. βάρους, με ψήσιμο medium.

Η καλύτερη περίπτωση για να έχετε το κρέας σας έτσι όπως το προτιμάτε να πάρετε ένα θερμόμετρο οπότε θα έχετε πάντα το σωστό αποτέλεσμα.

 

Τώρα μόλις βγει το κρέας από τον φούρνο το βγάζετε από το τηγάνι και το αφήνετε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 10 με 15 λεπτά,  μία διαδικασία πολύ σημαντική για να βγει το ψητό σας ζουμερό.

 

 

Λίγο πριν το σερβίρισμα βάζουμε την σάλτσα επάνω στο ψητό και σερβίρουμε σε ξύλο κοπής.

Κόβουμε κάθετα, λεπτές φέτες με ένα καλό μαχαίρι.

 

Σερβίρουμε μαζί με πουρέ ή πατάτες φούρνου.

 

Συνοδεύστε το και με έναν " Άγιο Χρόνο" από το Κτήμα Αβαντίς και θα έχετε το απόλυτο εορταστικό δείπνο.