BACK

Κολοκυθάκια με τον ανθό τους γεμιστά με κιμά

Η συνταγή αυτή αποδεικνύει πως ένα απλό καθημερινό ελληνικό πιάτο μπορεί να μετατραπεί σε σπεσιαλιτέ και να συνοδεύσει το γεύμα ή το δείπνο μας.
Όταν δε τα κολοκύθια είναι φρέσκα, τότε το γευστικό πιάτο μας μετατρέπεται σε ιδιαίτερη γευστική πανδαισία. Συνταγή επηρεασμένη από την βαλκανική διασπορά, που έχει παντρέψει ευφάνταστα την νοστιμιά και το μερακλίδικο πνεύμα από διαφορετικές πολιτισμικές γευστικές συνήθειες.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4 (4 votes)

Συστατικά:

16-18 μέτρια κολοκυθάκια με τον ανθό τους
250 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
250 γρ κιμάς αρνίσιος ή χοιρινός
3 μεγάλα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. ρύζι
½ φλ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι δυόσμος
3-4 ώριμες ντομάτες
λίγο κύμινο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αβγολέμονο
2 αβγά
1 λεμόνι
½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Οδηγίες:

1. Κόβουμε το κάτω κοτσανάκι του κολοκυθιού και αδειάζουμε το κολοκυθάκι πολύ προσεχτικά, να μην ξεκολλήσει ο ανθός του.

2. Τρίβουμε τα εσωτερικά των κολοκυθιών στον τρίφτη, τ' αφήνουμε σ' ένα τρυπητό με λίγο αλάτι. Σε καμιά δεκαριά λεπτά τα σφίγγουμε να στραγγίξουν το νερό τους.

3. Ανακατεύουμε καλά τους δύο κιμάδες με λίγο χλιαρό νεράκι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη, το εσωτερικό των κολοκυθιών, το ρύζι πλυμένο, το δυόσμο ψιλοκομμένο, λίγο κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι, το μισό λάδι και λίγο χυμό από λεμόνι. Αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για λίγο στο ψυγείο.

4. Γεμίζουμε προσεχτικά τα κολοκύθια και τους ανθούς τους, που πρέπει να παραμείνουν κολλημένοι στο κολοκύθι. Τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα, στην οποία τοποθετούμε και 1-2 αρνίσια παϊδάκια για νοστιμιά.

5. Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες και τις τοποθετούμε πάνω από τα γεμιστά κολοκυθάκια.

6. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 φλιτζανάκι του καφέ ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά.

7. Όταν βράσει το φαγητό, τοποθετούμε προσεχτικά τα κολοκυθάκια, με τον ανθό τους πάντα, σε πυρέξ και τα περνάμε από το grill του φούρνου για 10-15 λεπτά.

Σερβίρουμε τα κολοκύθια σκέτα, με αυγολέμονο ή γιαούρτι χτυπημένο με γάλα, ή και τα δύο μαζί.
 

Το αβγολέμονο


1. Χτυπάμε καλά τ' αβγά, προσθέτοντας 1 κουταλάκι νερό, μια ακρούλα μπέικιν πάουντερ, και σιγά-σιγά το χυμό ενός ζουμερού λεμονιού.

2. Σ' ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε το ζωμό του φαγητού.

3. Ρίχνουμε σιγά-σιγά, κουταλιά-κουταλιά, λίγο βραστό ζωμό μέσα στο αβγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς με το πιρούνι.

4. Ύστερα κάνουμε το αντίστροφο: ρίχνουμε σιγά-σιγά τ' αβγολέμονο μες στο κατσαρολάκι, ανακατεύοντας πάντα.

5. Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, αφήνουμε τη σάλτσα μας να "δέσει".