BACK

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά

Τα  καθιερωμένο παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό για την γιορτή του Ευαγγελισμού την 25η Μαρτίου.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4 (6 votes)

Συστατικά:

700 γρ. βακαλάος φιλέτο ξαλμυρισμένος 
1 φλιτζάνι αλεύρι
3/4 φλιτζανιού νερό
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό χτυπημένο
1 πρέζα αλάτι
Λίγο πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά
600 γρ. πατάτες ξεφλουδισμένες
6-8 σκελίδες σκόρδο περίπου, πολτοποιημένες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμός 1 λεμονιού
αλάτι

Οδηγίες:

Ξεπαγώνουμε τα φιλέτα βακαλάου σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σε μέτριο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Κατόπιν προσθέτουμε το λάδι, το αυγό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να σταθεί για 10 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τόσο λάδι ώστε να σκεπάζονται τα φιλέτα του βακαλάου.
Βουτάμε τα φιλέτα στο χυλό και τα τηγανίζουμε γυρίζοντας τα προσεκτικά, για να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Τοποθετούμε τα τηγανισμένα φιλέτα σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι τους.

 

Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά


Βράζουμε τις πατάτες.
Τις κρατάμε ζεστές και φυλάμε ½ φλιτζάνι από το νερό τους.
Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε το σκόρδο, το λεμόνι και το αλάτι και τα χτυπάμε καλά.
Κατόπιν, προσθέτετουμε μία-μία τις ζεστές πατάτες και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομογενές μείγμα σαν πουρές .

Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο από το νερό τους .


Σερβίρουμε το βακαλάο με τη σκορδαλιά και συνοδεύουμε το πιάτο με ανάμικτη σαλάτα εποχής.