BACK

Πασχαλινό γιαουρτόψωμο

Ένα πλούσιο αρωματικό ψωμί για το Πάσχα. Είναι καλύτερα να το φτιάξετε μια δυο μέρες πριν το κόψετε Αν το φτιάχνουμε οποιαδήποτε άλλη εποχή και δε θέλουμε να διακοσμήσετε με κόκκινα αυγά μπορούμε όταν ανέβει το ψωμί να χαράξουμε ακτινωτά με το μαχαίρι 5-6 γραμμές. Φουρνίζουμε αμέσως όπως είναι. Αυτό θα ανέβει περισσότερο και οι γραμμές θα ανοίξουν λίγο σαν ρωγμές.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. αλάτι
50 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελλάκια ξερή
1 κ.σ. μαχλέπι τριμμένο
6-8 κ.σ.κανελόζουμο (βράζουμε για 15 λεπτά 1/2 φλ. νερό με ένα ξύλο κανέλας κομματιασμένο και 2 γαρίφαλα)
5 κ.σ. ζάχαρη
4 αβγά
300 γρ.γιαούρτι
γάλα χλιαρό όσο χρειαστεί
8 κ.σ.. βούτυρο λιωμένο, χλιαρό
4 κόκκινα αβγά για το στόλισμα

Οδηγίες:

1. Βάζουμε στο μπολ του ζυμώματος ή του μίξερ τα αβγά, το γιαούρτι, το ζουμί της κανέλας, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαγιά.

2. Προσθέτουμε δύο χούφτες από το αλεύρι και χτυπάμε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

3. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε υγραίνοντάς το με όσο χλιαρό γάλα χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη λεία και ελαστική.

4. Βάζουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε να ενωθεί καλά. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί είκοσι λεπτά περίπου.

5. Πλάθουμε καρβέλι ή κουλούρα και κάνουμε με το χέρι μας ή με ένα ξύλο τέσσερις τρύπες στην περιφέρεια του ψωμιού. Βάζουμε εκεί τα κόκκινα αυγά και φροντίζουμε να μπουν μέσα στη ζύμη σχεδόν μέχρι τη μέση.

6. Αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει τουλάχιστον μία ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

7. Αλείφουμε με χτυπημένο ασπράδι αβγού για να γυαλίσει ή με ολόκληρο αυγό χτυπημένο για να κάνει σκούρο χρώμα.

8. Τρυπάμε σε 4-5 σημεία με ένα ξύλο και ψήνουμε για 45-60 λεπτά. 

Αφήνουμε να κρυώσει καλά σε σχάρα.

Προέλευση:
Κατηγορία:
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: