BACK

Κρέμα Καταλάνα

Μια κρέμα παραδοσιακή της Καταλονίας, πεντανόστιμη με γάλα και μπαχαρικά. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.2 (10 votes)

Συστατικά:

2 φλ. γάλα
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 ξυλαράκι κανέλα
4 κρόκοι αβγών
7 κ.σ ζάχαρη
1 ½ κ.σ κορνφλάουρ
ξυσμένο μοσχοκάρυδο

Οδηγίες:

1. Βράζουμε το γάλα με το λεμόνι και την κανέλα. 
2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
3. Αφαιρούμε το λεμόνι και την κανέλα. 
4. Σε ένα μπολ με το σύρμα χτυπάμε τους κρόκους και 3 κουταλιές ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. 
5. Προσθέτουμε  το κορνφλάουρ.
6. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες από το καυτό γάλα, χτυπώντας συνέχεια, και αμέσως μετά ρίχνουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα. 
7. Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το μείγμα, ανακατεύοντάς το συνέχεια, με το σύρμα  μέχρι να πήξει. Προσοχή να μην πάρει βράση. 
8. Χύνουμε το μείγμα σε τέσσερις φόρμες για κρέμα ή σε τέσσερα μικρά ρηχά μπολάκια. 
9. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά τα βάζουμε στο ψυγείο.
10. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε κάθε μπολάκι με 1 κουταλιά ζάχαρη.
11. Ζεσταίνουμε μια μικρή κατσαρόλα, της οποίας ο πάτος έχει τις ίδιες διαστάσεις με τα μπολάκια. 
12. Αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα για να μην καεί. 
13. Όταν κάψει, ακουμπάμε τον πάτο πάνω από την πασπαλισμένη ζάχαρη σε κάθε μπολ και κρατάμε την κατσαρόλα σταθερή μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. 
Σερβίρουμε αμέσως. 
 

Tips

Η ζάχαρη θα παραμείνει τραγανή για μισή ωρίτσα.