BACK

Κλασικός χαλβάς με σιμιγδάλι

Ο χαλβάς με σιμιγδάλι είναι το πιο νόστιμο νηστίσιμο γλυκό. 

Εδώ θα βρείτε την  κλασική εκδοχή 1-2-3-4. 


 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4 (28 votes)

Συστατικά:

1 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
3 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
1/2 φλ. κουκουνάρια
1/2 φλ. σταφίδες χωρίς κουκούτσι
1/2 φλ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
1-2 κ.γλ.  κανέλα σε σκόνη
ξύσμα 1 λεμονιού
1/2 φλ. χυμός λεμονιού
κανέλα σε σκόνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες:

Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μεσαία φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει, σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε στην άκρη.

Καβουρντίζουμε τα κουκουνάρια και τα αμύγδαλα σε ένα στεγνό τηγάνι.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι αργά και σταθερά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύετε το σιμιγδάλι με το καυτό λάδι για 10 περίπου λεπτά, σε μεσαία φωτιά, μέχρι να σκουρύνει ελαφρώς.

Προσθέτουμε τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.

Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, προσθέτουμε αργά το καυτό σιρόπι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε και να ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει πολύ πηχτό, σχεδόν συμπαγές.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε μια φόρμα για να πήξει ή το σερβίρουμε σε ατομικά μπολ.

Tips

Μπορείτε να τροποποιήσετε την συνταγή αφαιρώντας τις σταφίδες και τα κουκουνάρια, ή βάζοντας 3 ποτήρια νερό και 1 χυμό πορτοκάλι, αντί για 4 ποτήρια νερό. Η νέα τάση είναι να μειώσουμε λίγο το ελαιόλαδο οπότε και 2/3 του φλιτζανιού να βάλετε πιστεύω ότι είναι αρκετά.