BACK

Παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου

Ρεβυθάδα το απλό όσπριο που βγάζει την μαγικές του ιδιότητες μαγειρεμένο με απλά υλικά μέσα σε ένα Σιφναίικο τσικάλι για να γεμίσει τα Κυριακάτικα τραπέζια του νησιού.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4 (7 votes)

Συστατικά:

1 κιλό ρεβύθια

4 μεγάλα κρεμμύδια

1/2 λίτρο ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

Από βραδύς καθαρίζουμε  τα ρεβύθια και τα βάζουμε να μαλακώσουν σε μαλακό νερό κατά προτίμηση για ένα βράδυ.

Το καλύτερο νερό είναι το βρόχινο και με αυτό μαγειρεύουν στην Σίφνο αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο.

Την επόμενη ημέρα ξεπλένουμε τα ρεβύθια τρεις τέσσερις φορές με καθαρό νερό τρίβοντας για να φύγουν τα πολλά φλούδια και τα βάζουμε στην γνωστή σκεπασταριά, τσικάλι για τους πολλούς.

 

Προσθέτουμε το λάδι τα δαφνόφυλλα αλάτι και πιπέρι και τα κρεμμύδια χοντροκομμένα.

Προσθέτουμε και το νερό με γυρτό το τσικάλι μέχρι το χείλος του ώστε να σκεπάζει τα ρεβύθια.

Εάν έχετε ξυλόφουρνο τα ψήνετε παραδοσιακά.

 

  

Η ρεβυθάδα μόλις βγήκε                                                                    Σερβιρισμένη στο τραπέζι

 

Εάν όχι ανάβετε τον φούρνο στο μέγιστο για αρκετή ώρα να κάψει καλά!!!

Βάζετε όλα τα υλικά σας μέσα σε μία γάστρα φροντίζοντας να είναι γεμάτη δηλαδή δεν θέλει μεγάλη γάστρα με λίγα ρεβύθια γιατί θα ξεραθούν.

Τα ψήνετε σκεπασμένα για τις δύο πρώτες ώρες και μετά κατεβάζετε την θερμοκρασία στους 140-150 βαθμούς και ψήνετε για ακόμα 5-6 ώρες ελέγχοντας  μερικές φορές να μην έχει εξατμιστεί το νερό. 

 

Σερβίρουμε ζεστή με λίγο λεμόνι και πάντα πίνουμε ένα ποτηράκι κρασί για να μπορέσουμε να χωνέψουμε τα ρεβύθια και να μην έχουμε αέρια, όπως μου εκμυστηρευτικέ ο φίλος μου ο Γιώργος Ναρλής  που ο πατέρας του από παιδί του έμαθε το μεγάλο αυτό μυστικό...

 

 

VIDEO Ρεβυθάδα στην Φάρμα Ναρλή