BACK

Η κλασσική σπαγγέτι Μπολονέζ

Η γευστικότερη, ευκολότερη και απλούστατη συνταγή για μακαρόνια με κιμά.

 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.5 (11 votes)

Συστατικά:

500 γρ. σπαγγέτι Νο 6
50 γρ. βούτυρο για το τσιγάρισμα
100 γρ. κεφαλοτύρι η πεκορίνο Αμφιλοχίας

250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο σπάλα
250 γρ. κιμά χοιρινό σπάλα ή λουκάνικα χοιρινά 
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4  κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα κυβάκια
2 φύλλα σέλερι ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 φύλλα δάφνης
αλάτι & πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδου
1 νεροπότηρο λευκό κρασι
200 ml ζωμός κρέατος

 

Για την σάλτσα ντομάτας
500 γρ. ντομάτες ώριμες
100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι μαύρο

Οδηγίες:

Αυτή η συνταγή για Μπολονέζ είναι ένα από τα πολλά φαγητά που έμαθα από παιδί να μαγειρεύω δίπλα στην αγαπημένη μου γιαγιά Μαριούτσι.

Με ρίζες Ιταλικές και επιρροές από την Πόλη έφτιαχνε αυτή την σάλτσα του κιμά που ακόμα και σήμερα την αισθάνομαι στον ουρανίσκο μου...

Πάντα λοιπόν όταν φτιάχνω αυτή την μακαρονάδα που στην Ελλάδα θεωρείται η αγαπημένη μικρών και μεγάλων έχω στο μυαλό μου την γεύση του σπιτιού μου, την μαγειρική της γιαγιάς, και την γεύση των παιδικών μου χρόνων.

Στο σπίτι μας πάντα την τρώγαμε με ταλιατέλες άλλοτε έτοιμες και άλλοτε σπιτικές όταν η γιαγιά και μετά η μαμά είχαν όρεξη να μπουν στην διαδικασία ανοίγματος φύλλου.

Στην Ιταλία όταν παραγγείλετε μπολονιέζ θα έρθει πάντα με ταλιατέλες φρέσκιες ...

Στην συνέχεια και με το πέρασμα του χρόνου οι ταλιατέλες έγιναν σπαγγέτι ακολουθώντας τις τάσεις της νεοελληνικής κουζίνας χάνοντας την ομορφιά και την γεύση της παραδοσιακής συνταγής.



Ετοιμάζουμε την σάλτσα ντομάτας.
Ζεματίζουμε τις ντομάτες για 1 λεπτό, τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε μέσα σε σουρωτήρι για να φύγουν τα πολλά υγρά.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο που έχουμε ψιλοκόψει. 

Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.

 

Ετοιμάζουμε τον κιμά.
Τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι σε πολύ δυνατή φωτιά τον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να τραβήξει όλα τα νερά που θα αφήσει.
Όταν σκουρύνει και φύγουν όλα τα νερά ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι.
Στην συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά σβήνουμε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτουμε τον ζωμό, την σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου  μία ώρα ή μέχρι να αποκτήσει την σωστή υφή να είναι ζουμερός και μελωμένος.

 

Η σωστή υφή του κιμά πρέπει να είναι αρκετά νερουλή.




Βράζουμε τα μακαρόνια σε βραστό αλατισμένο νερό, και τα στραγγίζουμε.
Αφού βουτυρώσουμε τα ζυμαρικά σε ένα τηγανάκι, τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα μπολονιέζ και σερβίρουμε ρίχνοντας το τριμμένο τυρί.

Tips

Προσοχή στο τσιγάρισμα του κιμά. Πρέπει να γίνει με δυνατή φωτιά και για λίγο χρόνο για να μη σκληρύνει.