BACK

Χωριάτικη Ντοματοσαλάτα - η Ελληνίδα πρέσβειρα

Η Χωριάτισσα πρέσβειρα της Ελλάδας στα καλοκαιρινά γαστρονομικά τραπέζια, με τρία υλικά που φωνάζουν Ελλάδα, ντομάτα, φέτα και ελαιόλαδο.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (2 votes)

Συστατικά:

5 ντομάτες ώριμες, σφιχτές και κόκκινες

100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή αγουρέλαιο

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι

1 αγγούρι

1 πράσινη πιπεριά

200 γρ. φέτα ΠΟΠ

20 ελιές καλαμών 

2 κ.σ. κάπαρη

1 κ.σ ρίγανη 

 

Οδηγίες:

Η σαλάτα πρέσβειρα της ελληνικής κουλτούρας και γαστρονομίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βασίζεται στα τρία καλύτερα προϊόντα της ελληνικής γης, ελαιόλαδο, φέτα και ελιές που σε συνδυασμό με την αρχόντισσα του καλοκαιριού την ντομάτα, δίνουν το καλύτερο πιάτο του ελληνικού καλοκαιριού.

Όσο καλύτερα υλικά βάλετε στην χωριάτικη τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε.

Και για να εξηγηθούμε ...

Πάρτε τις πιο καλές σφιχτές και ώριμες ντομάτες, μία φέτα ΠΟΠ και όχι ένα λευκό τυρί, ελιές από τον τόπο σας και φυσικά το καλύτερο ελαιόλαδο που θα δώσει και την διαφορά σε όλη την σαλάτα.

Διαλέξτε ένα αγουρέλαιο ή ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με άρωμα και επίγευση και θα ανταμειφθείτε!!!

 

Εκτέλεση

Το πιο εύκολο πιάτο στην παρασκευή του.

Αφού πλύνουμε καλά τις ντομάτες και τα αγγουράκια τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα.

Κόβουμε και την πιπεριά και το κρεμμύδι σε μέτριες φέτες και τα προσθέτουμε και αυτά στη  σαλατιέρα.

Προσθέτουμε τις ελιές, την κάπαρη, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Από πάνω βάζουμε την φέτα κόβοντας την σε μεγάλα κομμάτια και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Γαρνίρουμε με την ψιλοτριμμένη ρίγανη και σερβίρουμε με φρέσκο χωριάτικο προζυμένιο ψωμί.

 

Στις Κυκλάδες βάζουν συνήθως και καπαρόφυλλα ή ακόμα και κρίταμο και αντί για φέτα βάζουν ντόπια φρέσκια τοπική μυζήθρα ή άλλα μαλακά κυρίως τυριά.