BACK

Ντολμάδες με ρύζι και φακές

Μια τέλεια συνταγή για τον Μάιο και τον Ιούνιο που δίνει μια διαφορετική εκδοχή σ' αυτό που συνήθως έχουμε στο μυαλό μας όταν μιλάμε για ντολμάδες!
Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (3 votes)

Συστατικά:

35-40 κληματόφυλλα (είτε φρέσκα είτε διατηρημένα στην άλμη)
1/2 lt νερό
1/2 φλ. και 2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
3 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
2/3 φλ. μαγειρεμένη φακή
2 μέτριες ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες
2 κ.γλ.  ξερό δυόσμο
μια πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο (προαιρετικά)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
χυμό από 2 λεμόνια

Οδηγίες:

  • Αν χρησιμοποιούμε κληματόφυλλα στην άλμη, τα ξεπλένετε πολύ καλά και τα βουτάτε σε καυτό νερό για 2-3 λεπτά περίπου προκειμένου να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα προσέχοντας να μην σχιστούν. Τα ξεπλένουμε αρκετές φορές και τα στραγγίζουμε. Τα φρέσκα κληματόφυλλα είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε, έχοντας κόψει το κοτσανάκι ή μπορούμε επίσης να τα ζεματίσουμε, αν δεν είναι αρκετά χλωρά και τρυφερά. Τα κατεψυγμένα κληματόφυλλα θα πρέπει πρώτα να τα ξεπαγώσουμε καλά-καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

 

1. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 3 κουταλιές της σούπας λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε μέχρι να ανοίξει ελαφρώς το χρώμα τους.

2. προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για πολύ λίγο. Βάζουμε και το ρύζι και το τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 5 λεπτά.

3. Αναμειγνύουμε τις ντομάτες και τα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να βγάλουν αρκετά από τα ζουμιά τους οι ντομάτες (περίπου 10 λεπτά).

4. Προσθέτουμε τη φακή, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι.

4.
Ξεχωρίζουμε τα κληματόφυλλα που είναι πολύ μικρά ή που είναι ακατάλληλα για τύλιγμα. Χύνουμε τις υπόλοιπες δύο κουταλιές με το λάδι σε μια μεσαία κατσαρόλα και απλώνουμε 4-5 από τα μη κανονικά φύλλα πάνω στο λάδι.

5.
Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και ψαλιδίζουμε ό,τι έχει απομείνει από τα σκληρά κοτσανάκια. Βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στο μέσο του κάθε φύλλου, το διπλώνουμε δεξιά και αριστερά και το τυλίγουμε απαλά αλλά σφιχτά από επάνω προς τα κάτω σε σχήμα κυλίνδρου. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κληματόφυλλα και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με το μαλακό μέρος του φύλλου προς τα πάνω.

5. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το λεμόνι και αρκετό νερό ώστε να καλυφθούν οι ντολμάδες κατά 3-4 εκ. Βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να μη διαλυθούν. Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 50-60 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τα φύλλα έχουν μαλακώσει και το ρύζι έχει μαγειρευτεί.

Σερβίρουμε τους ντολμάδες ζεστούς ή κρύους συνοδεύοντάς τους, αν θέλουμε, με λίγο γιαούρτι στο πλάι.

 

Προέλευση:
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: