BACK

Το Ψωμί

Πάνε χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε "Το ψωμί" (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000). Πολύ αλεύρι κύλησε έκτοτε στον κάδο του μίξερ της Εύης Βουτσινά, πολύ νερό έπεσε στην κούπα του χρόνου που γεμίζει, αμετάκλητα χωρίς ποτέ να αδειάζει. Η διαδικασία του ψωμιού, που για χρόνια της φαινόταν μαγική, θα απομυθοποιούνταν. Κι όμως, όσο περισσότερο ζύμωνε για να φτιάξει ένα καλό ψωμί, τόσο πιο πολύ συνειδητοποιούσε ότι πρόκειται, για μυσταγωγία.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Τα πρωταρχικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ψωμιού παίζουν αυτό το ρόλο: Το αλεύρι, από τα δημητριακά, τους καρπούς της θεάς Δήμητρας (=γημήτηρ). Το νερό, πηγή ζωής, το κρατάει φυλακισμένο ο δράκοντας για να αφήσει να κυλήσει, να ποτίσει το σπόρο, ζητάει νέους να τους κατασπαράξει. Κι ο Αϊ-Γιώργης έρχεται καβαλάρης και σκοτώνει το θηρίο φέρνοντας έτσι τη λύτρωση και τη δικαιοσύνη, αλλά και ανοίγοντας τη δυνατότητα του ανθρώπου να καλλιεργεί. Τέλος η φωτιά, που θα κάμει το ζυμάρι ψωμί, προνόμιο θεϊκό, χαρίστηκε στο γένος των ανθρώπων από τον Προμηθέα (αυτόν που προμηθεύει), που την έκλεψε από τους θεούς.

Υπάρχει όμως και ο χρόνος που συντελεί στην εξύψωση του ψωμιού σε τρόφιμο μαγικό και πρωταρχικό. Όχι ο ασήμαντος χρόνος που απαιτείται για να ζυμώσει κανείς ένα δυο κιλά αλεύρι, αλλά ο χρόνος που χρειάζεται η ίδια η ζύμη για να διογκωθεί, ν’ αφρατέψει και στη συνέχεια να ψηθεί.

Το χρόνο και τα πρωταρχικά υλικά του ψωμιού επιχείρησε να παραβιάσει ο άνθρωπος με την αγαθή -προφανώς- πρόθεση να βελτιώσει το βασικό είδος της διατροφής του, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ολέθριο. Κι αν οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για το καλό, δηλαδή το γνήσιο, ψωμί, η αλλοτρίωση και η μεταλλαγή του ψωμιού αλλοτρίωσε σημαντικά και τη γεύση και την όσφρηση του σύγχρονου ανθρώπου.

Κι έτσι σήμερα "Το Ψωμί" ευελπιστεί να συντελέσει στις προσπάθειες να ξανακερδιθεί αυτή η θεμελιώδης ανθρώπινη τροφή.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις