BACK

Με αμύγδαλα, καρύδια και μέλι - Ανθολόγιο Ελληνικών γλυκών

Tο βιβλίο "Με αμύγδαλα, καρυδιά και μέλι - Ανθολόγιον Ελληνικών γλυκών" (Ελληνικά Γράμματα, 2001), ως η πρώτη εξειδικευμένη έκδοση για το Ελληνικό γλυκό, ξαφνιάζει ευχάριστα. Η συγγραφέας του Σιμόνη Καφίρη θα μπορούσε απλώς να μας χαρίσει συνταγές, όπως συνήθως συμβαίνει με άλλες, αντίστοιχες, εκδόσεις. Το "Ανθολόγιον", όμως, δεν είναι ένα απλό συνταγολόγιο, αλλά μια ενδιαφέρουσα μελέτη για την ιστορία του Ελληνικού γλυκού από την αρχαία Ελλάδα έως τις μέρες μας.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.5 (2 votes)

Όπως δηλώνει η συγγραφέας, στόχος της δεν είναι μόνο να παραδώσει στο ευρύτερο κοινό τις συνταγές που αποθησαύριζε χρόνια τώρα, αλλά παράλληλα να καταγράψει το εύγευστο αυτό κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού, προσεγγίζοντας το γευστικό μητρώο κάθε γλυκού, βρίσκοντας τις ρίζες του, αποτυπώνοντας την ιστορία του. Η ιστορία της Ελληνικής γαστρονομίας έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Όχι μόνο γιατί με τη φιλοσοφία και την τεχνική της επηρέασε τους γαστρονομικούς πολιτισμούς άλλων εθνών, αλλά και επειδή η διαχρονικότητα της είναι εντυπωσιακή, αφού οι σύγχρονοι Έλληνες δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα συνεχίζουν να απολαμβάνουν πολλές από τις γεύσεις που εμπνεύστηκαν σι μάγειροι και οι ζαχαροπλάστες της αρχαίας Ελλάδας. Όσοι αναγνώστες του βιβλίου δεν έχουν εντρυφήσει στην ιστορία της Ελληνικής γαστρονομίας, θα εκπλαγούν από την διαπίστωση ότι τα γλυκά της Αρχαίας Ελλάδας περνάνε στους λαούς της Ανατολής κατά την διάρκεια των Ελληνιστικών χρόνων, επηρεάζουν το γαστρονομικό γίγνεσθαι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αποτελούν τη βάση της Βυζαντινής ζαχαροπλαστικής, και μετά την κατάρρευση του Βυζαντίου κατακτούν τους Τούρκους αλλά ταυτόχρονα επηρεάζουν και τη Δυτική Ευρώπη. Ίσως το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα αποτελεί το πιο δημοφιλές Ελληνικό γλυκό, το γάστριν (Αρχαία Ελλάδα) ή κόπτη (Βυζάντιο) ή μπακλαβάς (νεώτερη Ελλάδα). Στην αρχή της τρίτης χιλιετίας, τα παραδοσιακά Ελληνικά γλυκά συνιστούν μια γαστρονομική πρόταση που πριμοδοτεί την ποιότητα ζωής, σεβόμενη τις σύγχρονες διατροφικές απαιτήσεις. Μα πάνω απ' όλα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του γευστικού μας πολιτισμού, που, ως ο αρχαιότερος του δυτικού κόσμου, δεν πρέπει για κανέναν λόγο να χαθεί. Το "Ανθολόγιον Ελληνικών γλυκών" της Σιμόνης Καφίρη είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο στην ηδονή του ουρανίσκου και ταυτόχρονα της ψυχής.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις