BACK

Σπέτσες - Περήφανη ομορφιά!

Όταν ένα νησί μπορεί να περηφανεύεται για την Ιστορία του, να καμαρώνει για τον παραδοσιακό οικισμό του, διαθέτει τις καλύτερες παραλίες του Αργοσαρωνικού, ενώ χαρακτηρίζεται ακόμα από την ατμόσφαιρα της παλιάς αστικής ζωής, είναι αυτονόητο ότι έχει κερδίσει επάξια μια θέση ανάμεσα στα πιο αγαπημένα νησιά της Ελλάδας.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.8 (5 votes)

Ούτε δύο ώρες με το ταχύπλοο δεν απέχουν οι όμορφες Σπέτσες από την Αθήνα. Αγαπημένος προορισμός του σαββατοκύριακου, το νησί πλημμυρίζει από επισκέπτες - ανάμεσά τους και «επωνύμους»- από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές το Σεπτέμβριο, οπότε γιορτάζεται η Αρμάτα με τη φαντασμαγορική αναπαράσταση της ναυμαχίας του 1822.

 

 

 

Ένα κόσμημα δίπλα στην Αθήνα
Η παλιά Πιτυούσα -«Πευκόφυτη», αν και ταλαιπωρημένη από τις πυρκαγιές- μας υποδέχεται στην καρδιά της, την Ντάπια. Τα κανόνια της Επανάστασης στέκουν πάνω από το πολυσύχναστο λιμάνι για να θυμίζουν τις μάχες που έδωσαν οι κάτοικοι το ’21. Ο οικισμός είναι μια ζωγραφιά με κεραμοσκέπαστα σπίτια  και πλούσια αρχοντικά καπεταναίων με ξύλινα πορτοπαράθυρα, ζωγραφιστά ταβάνια, αυλές στολισμένες με βοτσαλωτά δάπεδα, και ανθισμένες μπουκαμβίλιες.

Αφού φάμε εκμέκ με παγωτό στον κλασικό «Ρούσο», θα προχωρήσουμε προς το Μουσείο της Μπουμπουλίνας. Το  300 ετών αρχοντικό, της  μοναδικής ναυάρχου στην παγκόσμια Ιστορία, θα μας ταξιδέψει στο  ένδοξο παρελθόν της θρυλικής ηρωίδας.

Δίπλα ξεχωρίζει το επιβλητικό λιθόκτιστο αρχοντικό του ευεργέτη των Σπετσών, Σωτηρίου Ανάργυρου, ενώ σήμα κατατεθέν του νησιού παραμένει αιώνες τώρα, το μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο», που έχει πια ανακτήσει την παλιά του αίγλη. Στη βόλτα μας θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το Μουσείο  Σπετσών, που στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη και στο οποίο φιλοξενούνται τα οστά της  Μπουμπουλίνας, και κειμήλια της Επανάστασης.

 

 

 

Δίπλα στο κύμα
Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται! Η περιήγηση στο νησί, λοιπόν, με το γραφικό αμαξάκι είναι ο πιο γλυκός… «μονόδρομος». Ακολουθούμε την παραλιακή μέχρι την Κοργιαλένειο-Αναργύρειο Σχολή, το παλιότερα διεθνώς διάσημο οικοτροφείο. Πολλοί φτάνουν εδώ για να κολυμπήσουν στην οργανωμένη παραλία της. Εμείς με μηχανάκι μπορούμε να βρεθούμε στο μικρό Λιγονέρι, τον πολυσύχναστο Βρέλλο ή την πιο μακρινή Ζωγεριά, την οποία προτιμούν οι ιδιοκτήτες σκαφών για τα γαλαζοπράσινα νερά της. Η παραλιακή από την αντίθετη μεριά της Ντάπιας θα μας περάσει κάτω από τους πανύψηλους τοίχους των  αρχοντικών με τις πολεμίστρες τους και τη μητρόπολη του Αγίου Νικολάου με τον ψηφιδωτό περίβολο.

Καταλήγοντας στο Παλιό Λιμάνι, θα περπατήσουμε πέρα από τα πολυάριθμα στέκια και τα περίφημα καρνάγια των Σπετσιωτών. Στο ακρωτήριο του Φάρου μάς περιμένει η εκκλησία της Παναγιας της Αρμάτας, κοντά στο άγαλμα του ήρωα Μπαρμπάτση και τα κανόνια της Επανάστασης. Υπέροχη είναι επίσης η εκδρομή με καΐκι προς τις παραλίες  της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Αναργύρων με τη θρυλική σπηλιά του Μπεκίρη. Δημοφιλής είναι η παραλία της Ξυλοκέριζας, ενώ οι πιο… σπορτίφ συναντιούνται στην Αγία Μαρίνα, απέναντι από τη Σπετσοπούλα του Νιάρχου.

 

 

 

Φιλοξενία α λα «σπετσιώτα»

Άρτια η τουριστική υποδομή των Σπετσών, επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις στους επισκέπτες, κυρίως σε εκείνους με γερό πορτοφόλι…
Ο φημισμένος "Ταρσανάς" , στο Παλιό Λιμάνι, θα μας σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι «α λα σπετσιώτα», αστακομακαρονάδα, και εκλεκτά κρασιά, ενώ εκλεπτυσμένους μεζέδες προσφέρει και το προνομιακά τοποθετημένο «Ορλώφ».
Στο ξενοδοχείο Ποσειδώνιο στεγάζεται το βραβευμένο εστιατόριο On the verandah restaurant του σεφ Χριστόφορου Πέσκια  στο οποίο ο ίδιος αποκαλύπτει ότι χρησιμοποιεί πρώτες ύλες από το βιολογικό του μποστάνι, στους λόφους πάνω από τη Χώρα.

Η διαμονή γίνεται αξέχαστη στο διατηρητέο αρχοντικό του 1851, το Economou Mansion με τα ψηλοτάβανα δωμάτια, τα κρεβάτια με ουρανό και τον κήπο με το παραδοσιακό βοτσαλωτό.

Δυνατή επιλογή αποτελεί και το ιστορικό αρχοντικό του 1865, το   Orloff Resort, με τη λιτή διακόσμηση και υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες.

 

 

 

Tips

Μετά τη διασταύρωση στη Νέα Επίδαυρο για Κρανίδι-Σπέτσες, και μόλις περάσετε το χωριό Κολιάκι, θα συναντήσετε το χωριό Τραχειά, που φημίζεται για τα γαλακτοκομικά -και όχι μόνο- προϊόντα. Μην παραλείψετε να πάρετε γραβιέρα -πικάντικη ή γλυκιά- και τραχανά ντόπιας παραγωγής!

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις