BACK

Τα μυστικά της τέλειας τηγανητής πατάτας

Τα μυστικά της τέλειας τηγανητής πατάτας βήμα βήμα για να φάτε μία πατάτα διαφορετική. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (2 votes)

Η πατάτα είναι ένα κηπευτικό που περιέχει 80% νερό και 20% περίπου ξηρή ουσία.

Η πατάτα είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε πολλά θρεπτικά συστατικά που ξεχωρίζει για τη μεγάλη διατροφική της αξία.


Οι ποικιλίες της πατάτας καθορίζονται κυρίως από το εξωτερικό χρώμα της φλούδας της και σε κάθε περιοχή του κόσμου, έχουν αναπτυχθεί - επιλεγεί διαφορετικές ποικιλίες οι οποίες ευδοκιμούν με τον καλύτερο τρόπο στις κατά τόπους εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.


Είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα της βασικής διατροφής με μεγάλους οπαδούς τα παιδιά αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά.

 
Στην Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας λέγεται μάλιστα ότι λόγω της επιφυλακτικότητας των Ελλήνων προς το νέο τρόφιμο τις κλείδωνε σε αποθήκες τις οποίες εσκεμμένα άφηνε αφύλακτες τη νύχτα, ώστε να μπορεί ο λαός να τις κλέψει νομίζοντας ότι είναι πολύτιμες.

Έτσι η πατάτα διαδόθηκε και καλλιεργήθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα.


Στην Ελλάδα τρεις είναι οι περιοχές που βγάζουν την καλύτερη πατάτα για τηγάνισμα, το Νευροκόπι, το Λασίθι και φυσικά η Νάξος που βγάζει και την καλύτερη πατάτα για τηγάνισμα, αν φυσικά μπορέσετε να την βρείτε.


Η καλύτερη ποικιλία πατάτας, κατά τους ειδικούς, για τηγάνισμα είναι η Σπούντα αλλά και χρωματικά μπορείτε να διαλέγετε τις πατάτες με την σκούρα φλούδα και πάντα να τις διαλέγετε να είναι πολύ σκληρές.

Φυσικά ξέρω ότι οι περισσότερες νοικοκυρές θα με πουν τρελό για τον τρόπο αυτόν του τηγανίσματος της πατάτας αλλά το τέλειο αποτέλεσμα θέλει κόπο.
Τα δέκα μικρά μυστικά βήματα, αφού εξασφαλίσατε τις σωστές πατάτες, για μία υπέροχη τηγανιά είναι τα εξής.


Το καθάρισμα πρέπει να γίνει προσεκτικά χωρίς να κόβουμε πολύ σάρκα αλλά να καθαρίζουμε από τυχόν χτυπήματα και πάντα να αφαιρούμε τα πράσινα μέρη.

Το κόψιμο της πατάτας πρέπει να είναι ομοιόμορφο για να τηγανίζονται στον ίδιο χρόνο.

Αφού τις κόψουμε τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό με παγάκια για μισή ώρα.
Σουρώνουμε και σκουπίζουμε καλά να φύγουν όλα τα νερά τυλίγουμε σε μία πετσέτα και αλατίζουμε ελαφρά.

Η επιλογή του λαδιού είναι και αυτή σημαντική με το ηλιέλαιο να κυριαρχεί γιατί δίνει μία πιο ελαφριά τηγανιτή πατάτα.
Σε μία τεφάλ μεγάλη κατσαρόλα για ένα κιλό καθαρισμένες πατάτες βάζουμε 2 λίτρα λάδι.

Ζεσταίνουμε το λάδι μέχρι να φτάσει τους 160- 163 βαθμούς, είναι εκεί που αρχίζει να καπνίζει ελαφρά αλλά και ένα θερμόμετρο θα ήταν το πιο σωστό εργαλείο για να ξέρετε ακριβώς που τηγανίζουμε.

Ρίχνουμε τις πατάτες στο καυτό λάδι, λίγες λίγες κάθε φορά αφήνουμε να ψηθούν για 6-7 λεπτά και τις βγάζουμε να κρυώσουν σε ένα χαρτί κουζίνας για να φύγουν και τα πολλά λάδια.

Όταν κρυώσουν ανεβάζουμε την θερμοκρασία στο λάδι μας στους 188 βαθμούς και ξαναρίχνουμε πάλι στο καυτό λάδι για 2-3 λεπτά και τις βάζουμε πάλι σε πιατέλα με χαρτί για να στραγγίξουν.

Σερβίρουμε ζεστές χωρίς ποτέ μα ποτέ να τις σκεπάσουμε γιατί αμέσως θα πανιάσουν.


Ναι η διαδικασία είναι περίπλοκη αλλά μόνο έτσι θα απολαύσετε την τέλεια τηγανητή πατάτα.

 

Καλή σας όρεξη!!!

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις