BACK

Ζαρζουέλα

H Ζαρζουέλα είναι από τα πιο διάσημα πιάτα της Ισπανίας και είναι αρκετά εύκολο πιάτο στην παρασκευή του. Αξίζει να το δοκιμάσετε.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.5 (2 votes)

Συστατικά:

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο προς μεγάλο κρεμμύδι (250-350 γρ)
3 σκελίδες σκόρδο
1 πράσινη χονδρόκαρπη πιπεριά
60 γρ. προσούτο
1/3 φλιτζανιού καβουρντισμένα αμύγδαλα
2 κονσέρβες των 450 ml περίπου ψιλοκομμένο τοματάκι
2 μπουκάλια των 250 ml ζωμός από κυδώνια (της θάλασσας)
μισό κουταλάκι του γλυκού κλωστές κρόκου
3 φύλλα δάφνης
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
12 μύδια
250 γρ. χτένια
250 γρ. καλαμαράκια
350 γρ. γαρίδες χωρίς το κέλυφός τους
8 κοτσάνια από μαϊντανό

Οδηγίες:

Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα περίπου 30 εκ. σε μέτρια φωτιά. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε σε τέταρτα (ή έκτα, αν είναι μεγάλο). Καθαρίζετε και το σκόρδο και το κόβετε κάνοντας το ίδιο και με το κρεμμύδι. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στην κατσαρόλα δυναμώνοντας τη φωτιά. Κόβετε το πάνω μέρος της πιπεριάς. Την ακουμπάτε στη βάση της, την καθαρίζετε αφαιρώντας το εσωτερικό της τμήμα, μαζί με τους σπόρους, και την κόβετε σε λεπτές λωρίδες.

Την βάζετε κι αυτή στην κατσαρόλα και ανακατεύετε. Χοντροκόβετε το προσούτο και τα αμύγδαλα. Τα προσθέτετε στην κατσαρόλα και ανακατεύετε, Ανοίγετε τις κονσέρβες με το τοματάκι καθώς και το περιεχόμενο των μπουκαλιών με το ζωμό. Προσθέτετε τις τομάτες, με το ζουμί τους, το ζωμό από τα κυδώνια, τον κρόκο και τα φύλλα δάφνης. Αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε με το καπάκι αφήνοντάς το να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Ξεπλένετε τα μύδια με κρύο νερό και αφαιρείτε τα γένια τους (τις ίνες που προεξέχουν από τη διαχωριστική γραμμή στο μέσο του μυδιού).

Προσθέτετε τα μύδια στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε, σκεπάζετε με το καπάκι και μαγειρεύετε για 2 λεπτά. Αφαιρείτε τις άκρες από τα χτένια με τη λαστιχένια υφή και τα κόβετε στη μέση, αν είναι μεγάλα. Τεμαχίζετε τα καλαμαράκια σε ροδέλες πάχους περίπου 1 εκ. Προσθέτετε τις γαρίδες, ανακατεύετε, σκεπάζετε με το καπάκι και μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά. Βάζετε και τα χτένια μαζί με τα καλαμαράκια, ανακατεύετε, κλείνετε το καπάκι και τα αφήνετε για ακόμη 2-3 λεπτά ή μέχρις ότου γίνουν όλα τα θαλασσινά. (Τα μύδια θα πρέπει να έχουν ανοίξει και οι γαρίδες, τα χτένια, τα καλαμαράκια ίσα που θα πρέπει να είναι σφιχτά. Όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει, τα πετάτε.)

Ενόσω μαγειρεύονται τα θαλασσινά, κόβετε τα φυλλαράκια του μαϊντανού. Δοκιμάζετε το φαγητό για να δείτε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι και πετάξτε τα δαφνόφυλλα. Σερβίρετε με την κουτάλα σε βαθιά πιάτα της σούπας πασπαλίζοντας με το μαϊντανό.

Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: