BACK

Σφυρίδα ψητή στο φούρνο με πατάτες

Η σφυρίδα είναι ίσως από τα πιο νόστιμα ψάρια του Αιγαίου μας. Αλλά ροφός, στείρα ή συναγρίδα επίσης κάνουν για αυτή τη συνταγή.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.8 (13 votes)

Συστατικά:

Για ένα μεγάλο ψάρι γύρω στα 1250 γρ. θα χρειαστείτε:
1 κιλό πατάτες χοντροκομμένες
3 μέτρια κρεμμύδια
2 ή 3 σκελίδες σκόρδο
0,1 λ. άσπρο κρασί
2 γερές κουταλιές ψιλοκομμένο ντοματάκι
1 μικρό λεμόνι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
2 κοφτά κουταλάκια αλάτι και ½ πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
1 μισοφουσκωτό κουταλάκι βασιλικό ή θυμάρι ή 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
2 ή λίγο περισσότερο γεμάτες κουταλιές τρίμμα φρυγανιάς
3 κουταλιές ελαιόλαδο

Οδηγίες:

Χαράζετε το ψάρι σας βαθιά και στις χαρακιές μπήγετε από μισή φέτα λεμονιού. Το τοποθετείτε στη μέση ενός λαδωμένου ταψιού και του ρίχνετε το μισό αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε τις πατάτες με το κρασί, το λάδι, το πιπέρι, το αλάτι και την ντομάτα. Τις βάζετε γύρω από το ψάρι και τους προσθέτετε τα αρωματικά και τα κρεμμύδια. Στο επάνω μέρος του ψαριού βάζετε τη φρυγανιά, που πρέπει να το σκεπάζει καλά. Ραντίζετε με λίγες σταγόνες το τρίμμα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C. Κάθε 10 λεπτά το ραντίζετε με το ζουμί του.

Tips

Αν το ψάρι είναι άλλο από σφυρίδα, βάλτε περισσότερη, για να έχει το ψάρι καλύτερη προστασία και έτσι να μη στεγνώσει ώσπου να ψηθούν οι πατάτες.