BACK

Μπουρίντ (γαλλική ψαρόσουπα)

Η σούπα μπουρίντ είναι μία από τις παλαιότερες ψαρόσουπες της Νότιας Γαλλίας, γνωστή στη σπιτική μαγειρική της Μασσαλίας. Κρεμώδης, με πολλά λαχανικά και λευκό κρασί. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.1 (8 votes)

Συστατικά:

 

2 κιλά λευκόσαρκα ψάρια
1 φλ. καυτό νερό
1 ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
1 πράσο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1  κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
2 φέτες φινόκιο
2 φύλλα δάφνη
1  φλούδα πορτοκαλιού
1-2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
αλατοπίπερο
1 φλ. λάδι αρωματισμένο με σκόρδο
1 κρόκος αυγού ανά μερίδα
8-10 φέτες μπαγιάτικο ψωμί ψημένο

Οδηγίες:

 

1. Βράζουμε το νερό, το κρασί, το πράσο, το κρεμμύδι, το καρότο, το φινόκιο, τη δάφνη, το πορτοκάλι και το θυμάρι περίπου 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά.
2. Αλατοπιπερώνουμε.
3. Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα ρίχνουμε στο ζωμό των λαχανικών. 
4. Τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 10-12 λεπτά. 
5. Αφαιρούμε το ψάρι και στραγγίζουμε το ζωμό. 
6. Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι με σκόρδο και 1 κρόκο ανά μερίδα σε μια κατσαρόλα και τα χτυπάμε. 
7. Προσθέτουμε σιγά-σιγά, όπως κάνουμε για το αβγολέμονο, τον καυτό ζωμό στο μείγμα, ανακατεύοντας συνέχεια με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
8. Το ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά, πάντα ανακατεύοντας  το με την κουτάλα, μέχρι να γίνει σαν κρέμα και πάντα προσεκτικά για να μην μας βράσει και κόψει.
Για να σερβίρουμε: σε κάθε μπολ βάζουμε ένα κομμάτι ψημένο ψωμί και από πάνω την κρέμα που μόλις φτιάξαμε. Τοποθετούμε τα ψάρια σε μια πιατέλα και προσφέρουμε λίγο λάδι με σκόρδο ξεχωριστά σε κάθε μπολάκι.