BACK

Πατάτες ψημένες στη γάστρα

Όσο πιο φρέσκιες οι πατάτες μας, τόσο πιο νόστιμο είναι αυτό το πιάτο.
Μπορούμε να το σερβίρουμε ως συνοδευτικό ή ως ένα πεντανόστιμο κυρίως, κατάλληλο για νηστεία ή χορτοφαγία που μπορούμε κάλλιστα να συνοδεύσουμε με σαλάτα ρόκας και κατσικίσιο τυρί, αν δε νηστεύσουμε (τελικά).
Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.8 (4 votes)

Συστατικά:

1 κιλό πατατούλες νέας σοδειάς
5 καρότα
1 κεφάλι σκόρδο
1/4 κούπας ελαιόλαδο
χυμό 1 λεμονιού
1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δενδρολίβανου
1 κουτ. σούπας caraway seeds
1 κουτ. τσαγιού αλάτι χοντρό
μαύρο πιπέρι

Οδηγίες:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους φούρνο στους 180°C .

1. Πλένουμε καλά τις πατάτες. Βάζουμε νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και μόλις  κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα τις πατάτες για 2 λεπτά. Είναι μια μορφή αποστείρωσης, εφόσον θα χρησιμοποιήσουμε τις πατάτες ολόκληρες. Τις βάζουμε στην γάστρα που θα χρησιμοποιήσουμε.

2. Θα χρειάστούμε μια πήλινη γάστρα με καπάκι, η οποία να χωρά τα λαχανικά ως επάνω. Δεν θα βάλουμε καθόλου νερό. Τα λαχανικά θα ψηθούν με τους ατμούς τους, θα πάρουν χρώμα και θα παραμείνουν τρυφερά.

3. Περιχύνουμε τις ζεστές πατάτες με το λάδι. Προσθέτουμε τα καθαρισμένα καρότα, κομμένα σε δύο ή τρία κομμάτια.

4. Μουσκεύουμε σε νερό το σκόρδο και χωρίζουμε τις σκελίδες, χωρίς να τις καθαρίσουμε. Κάθε σκελίδα θα ψηθεί μέσα στη φλούδα της, θα καραμελώσει αλλά δε θα καεί.

5. Προσθέτουμε τα φύλλα του δεντρολίβανου και τους σπόρους  caraway, αλάτι και πιπέρι και το χυμό ενός λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά τα λαχανικά.
Σκεπάζουμε τη γάστρα. Ψήνουμε για 45λεπτά σε προθερμασμένο