BACK

Βακαλάος ή μπακαλιάρος με πατάτες ογκρατέν

Ο Βακαλάος  με πατάτες ογκρατέν είναι ένα πεντανόστιμο φαγάκι για τις μέρες που θέλουμε να αποφύγουμε το κρέας.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4 (2 votes)

Συστατικά:

• 1000 γρ. βακαλάος ολόκληρος 
• 4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες , κομμένες σε λεπτές φέτες
• 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4
• 2 κλωνάρια σέλινο
• 1 φύλλο δάφνης
• 2 κουτ. σούπας λευκό κρασί
• 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
• αλάτι, πιπέρι
• 2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (της αρεσκείας σας)

Για την μπεσαμέλ:

• 4-5 κουτ. σούπας βούτυρο
• 6 κουτ. σούπας αλεύρι
• 2 ½ -3 φλιτζάνια γάλα χλιαρό
• 2 κρόκοι αυγών ελαφρά χτυπημένοι
• αλάτι
• άσπρο πιπέρι

Οδηγίες:

Πλένετε τον βακαλάο , τον στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τον αλατοπιπερώνετε.

Βάζετε τα λαχανικά σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με νερό σε ποσότητα που να τα σκεπάζει .

Όταν τα λαχανικά μισοβράσουν προσθέτετε τον βακαλάο, το κρεμμύδι, το σέλινο, το φύλλο δάφνης, το κρασί, το λεμόνι και λίγο αλάτι.

Τα βράζετε όλα μαζί για 10΄.

Βγάζετε τον βακαλάο , τον κρατάτε σε πιατέλα και όταν κρυώσει αφαιρείτε τα κόκαλα και την πέτσα και τον κόβετε σε κομμάτια.
Βγάζετε τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα, προσθέτετε αρκετό νερό και όταν βράση ρίχνετε τις πατάτες για 5΄.

Τις σουρώνετε , τις στρώνετε ομοιόμορφα σε λαδωμένο ταψί και τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι.


Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ.

Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο , προσθέτετε το αλεύρι και τα ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να ροδίσουν.

Ρίχνετε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ .

Προσθέτετε τους κρόκους και λίγο άσπρο πιπέρι.
Τοποθετείτε τα κομμάτια βακαλάου πάνω από τις πατάτες και τα πασπαλίζετε με το μισό τριμμένο τυρί.

Περιχύνετε το ψάρι με την μπεσαμέλ και το πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º για 30΄περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.

Σερβίρετε το φαγητό στο πιάτο και το πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί επί πλέον και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Το συνοδεύετε με μια δροσερή πράσινη σαλάτα.