BACK

Τσουκνιδοπιτάκια

Μία πίτα πολύ συνιθισμένη στο Πήλιο αλλά και στην Ήπειρο που σερβίρεται πολλές φορές και για πρωινό. Μπορείτε να τις ψήσετε και στον φούρνο αν θέλετε πιο light έκδοση.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

Για τη γέμιση
1 κιλό τσουκνίδες
3 κρεμμύδια φρέσκα
½ φλιτζάνι μαύρες ξιδάτες ελιές, χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι καρύδια, κοπανισμένα
4 φλιτζάνια λάδι (για τηγάνισμα)
1 πρέζα κύμινο
αλάτι και πιπέρι κατ επιλογή

Για το φύλλο
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας βότκα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
αλάτι κατ επιλογή

Οδηγίες:

Καθαρίζετε τις τσουκνίδες και τις πλένετε πολύ καλά κάτω από το νερό. Τις στραγγίζετε και τις τσιγαρίζετε σε μια βαθιά κατσαρόλα με τα κρεμμύδια σε 5 κουταλιές ελαιόλαδου για πέντε λεπτά. Προσθέτετε τις ελιές, τα καρύδια, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι. Δοκιμάζετε για να δείτε αν χρειάζεται να προσθέσετε κύμινο ή πιπέρι.

Για να φτιάξετε το φύλλο, ανακατεύετε τη βότκα με το ελαιόλαδο, το αλάτι, λίγο αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό. Δουλεύετε το μείγμα αργά για 10 λεπτά προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι. Ενώ δουλεύετε τη ζύμη, σταματάτε για να ελέγξετε αν είναι σφιχτή. Αν είναι ρευστή, προσθέτετε λίγο αλεύρι και δοκιμάζετε ξανά. Σταματάτε όταν η ζύμη είναι όπως τη θέλετε. Απλώνετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβετε σε ορθογώνιες λωρίδες πλάτους 7εκ. και μήκους 30εκ. Με ένα κουτάλι απλώνετε μια μικρή ποσότητα γέμισης κατά μήκος κάθε λωρίδας και ενώνετε τα άκρα για να τις κλείσετε. Κρατάτε το ένα άκρο της γεμισμένης λωρίδας και το περιστρέφετε ώστε να πάρει σχήμα σπιράλ. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε άφθονο ελαιόλαδο και τηγανίζετε τα τσουκνιδοπιτάκια. Τα σερβίρετε ζεστά.

Tips

Αν δεν έχετε χρόνο για να φτιάξετε το φύλλο, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο.
Κατηγορία:
Κύριο συστατικό: