BACK

Τούρτα πραλίνα

Γευστική τούρτα πραλίνας με σοκολάτα η αγαπημένη των παιδιών.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

Υλικά για το μπισκουί φουντουκιού
Μείγμα Α
180 γρ κρόκοι αυγών
130 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
1 δόση βανίλια σκόνη
Μείγμα Β
110 γρ αλεύρι μαλακό
110 γρ φουντούκι πούδρα
Μείγμα Γ
210 γρ ασπράδια αυγών
80 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
Μείγμα Δ
80 γρ βούτυρο φρέσκο

Υλικά για μπαβαρουάζ πραλίνα
Μείγμα Α
125 γρ γάλα φρέσκο
125 γρ κρέμα γάλακτος ζωική
30 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
Μείγμα Β
60 γρ κρόκοι αυγών
30 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
1 δόση βανίλια σκόνη
Μείγμα Γ
15 γρ φύλλα ζελατίνας
30 γρ λικέρ Cointreau
Μείγμα Δ
150 γρ σοκολάτα γάλακτος
200 γρ πραλίνα φουντουκιού
Μείγμα Ε
300 γρ σαντιγί ζωική

Υλικά για πάστα γέμιση πραλίνας
400 γρ πραλίνα φουντουκιού
200 γρ κρέμα γάλακτος ζωική
5 γρ φύλλα ζελατίνας

Υλικά για το γκανάζ πραλίνας
Μείγμα Α
140 γρ κρέμα γάλακτος ζωική
20 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
Μείγμα Β
400 γρ σοκολάτα γάλακτος
Μείγμα Γ
120 γρ πραλίνα φουντουκιού
Μείγμα Δ
400 γρ ζελέ ουδέτερο
100 γρ νερό

Οδηγίες:

Τρόπος παρασκευής μπισκουί φουντουκιού
Αφού ζεστάνουμε σε μπαιν μαρί το μείγμα Α, το χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα Β και όταν ανακατευτούν πολύ καλά προσθέτουμε και το μίγμα Γ. Στο τέλος ρίχνουμε και το φρέσκο βούτυρο και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.

Στρώνουμε με σιλικονέ χαρτί ή φύλλο σιλικόνης μια λαμαρίνα ή ένα τσέρκι στρογγυλό κι απλώνουμε πάνω το μπισκουί με μια σπαστή παλέτα σε πάχος μικρότερο του 1cm.

Ψήνουμε στους 180 C για 8-10 λεπτά περίπου.

Τρόπος παρασκευής μπαβαρουάζ πραλίνας
Παρασκευάζουμε την κρέμα αγγλέζ και την σουρώνουμε μέσα στην μπασίνα με την ψιλοκομμένη σοκολάτα και την πραλίνα.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε συγχρόνως το μείγμα Γ. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και στη συνέχεια τοποθετούμε το μίγμα στο ψυγείο. Κατά διαστήματα το βγάζουμε από το ψυγείο και το ανακατεύουμε για λίγο.

Όταν κρυώσει ελαφρώς, προσθέτουμε τη σαντιγί, ανακατεύουμε πολύ καλά και είναι έτοιμο.

Τρόπος παρασκευής πάστας γέμισης πραλίνας
Βάζουμε 100 γρ κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με την πραλίνα φουντουκιού.

Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τη μαλακωμένη ζελατίνα. Ανακατεύουμε μέχρι την ομοιογενοποίηση του μίγματος.

Στη συνέχεια απλώνουμε την πάστα πραλίνας μέσα σε ένα τσέρκι, του οποίου τη βάση έχουμε τυλίξει με μεμβράνη ή χαρτί σιλικονέ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου μέχρι να παγώσει.

Τρόπος παρασκευής γκανάζ πραλίνας
Ζεσταίνουμε καλά τα υλικά του μίγματος Α στους 85-90 C και τα προσθέτουμε μέσα στην ψιλοκομμένη σοκολάτα ανακατεύοντας καλά.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και προσθέτουμε την πραλίνα, το ζελέ και χλιαρό νερό και μόλις ομοιογενοποιηθούν τα σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι και γκαναζάρουμε.

Σύνθεση τούρτας πραλίνας
Θα χρειαστούμε 2 φύλλα μπισκουί φουντουκιού.

Στη βάση ενός τσερκιού τοποθετούμε το πρώτο μπισκουί, σιροπιασμένο ελαφρώς. Προσθέτουμε την ανάλογη μπαβαρουάζ πραλίνας και μετά βγάζουμε από το ψυγείο την πάστα πραλίνας και την τοποθετούμε στο τσέρκι, πάνω στην κρέμα.

Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο μπισκουί φουντουκιού και το σιροπιάζουμε ελαφρά. Γεμίζουμε με μπαβαρουάζ πραλίνα και την στρώνουμε προσεχτικά για να είναι λεία η επιφάνειά της.

Την τοποθετούμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες και όταν κρυώσει καλά τη βγάζουμε από την φόρμα της.

Τη βάζουμε πάνω στη σε σχάρα και την γκαναζάρουμε. Ύστερα την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει.

Αφού κρυώσει, την ακουμπάμε σε δίσκο ή σε πιατέλα και τη διακοσμούμε με κομμάτια σοκολάτας διαφόρων σχημάτων. Μπορούμε άλλωστε να χρησιμοποιήσουμε για διακόσμηση και γκανάζ διαφορετικών χρωμάτων (π.χ. λευκό και υγείας). Από πάνω χρησιμοποιούμε ντεκόρ σοκολάτας.

 

Tips

Η τούρτα πραλίνα συντηρείται στο ψυγείο για 3 ημέρες. Αν θέλουμε να την κρατήσουμε στην κατάψυξη, μπορούμε στους -18 C, για 15 ημέρες περίπου, χωρίς όμως να την έχουμε διακοσμήσει.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: